Nagyvilág

2015.01.23. 16:56

Váratlan akadályokba ütközik a mozgósítás Kárpátalján

Ukrajna - A megyei hadkiegészítő parancsnoka kifakadt: a részleges mozgósítás hatálya alá eső kárpátaljai tartalékosok 75 százaléka külföldön tartózkodik!

Ukrajna - A megyei hadkiegészítő parancsnoka kifakadt: a részleges mozgósítás hatálya alá eső kárpátaljai tartalékosok 75 százaléka külföldön tartózkodik!

Komoly kudarccal fenyeget az ukrajnai részleges mozgósítások január 20-án kezdődött negyedik szakasza a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján. Ivan Vaszilcun ezredes a behívásokkal kapcsolatos megyei tanácskozás keretében osztotta meg első riasztó tapasztalatait a kárpátaljai állami közigazgatás és a helyi önkormányzatok illetékeseivel.

A parancsnok felpanaszolta, hogy a katonai behívók közül csupán minden negyediket-ötödiket sikerül kézbesíteniük, mivel a hozzátartozók állítása szerint a címzettek külföldön tartózkodnak. Ezért a hadkiegészítő parancsnokság a rendőrség segítségét kérte a besorozás által érintett személyek hollétének pontosítása érdekében. Szerinte ugyanis fölöttébb gyanús, hogy a mozgósítás elrendelését megelőző napokban a kárpátaljai hadköteles férfiak mintegy 75 százaléka szinte egyszerre vállalt munkát a környező országokban.

Az ezredes által tapasztaltakat az egyik Ungvárhoz közeli magyar lakta község önkormányzatának a hadkötelesek nyilvántartásával megbízott munkatársa is megerősítette az Origónak. Elmondása szerint az idei mozgósítás kezdete óta eltelt négy napban eddig egyetlen behívót sem sikerült kézbesítenie. Csöngetésére rendszerint a családok hölgytagjai nyitnak ajtót azzal, hogy a fiúk, apjuk vagy férjük éppen külföldön van.

Ukrajnában január 20-án kezdődött meg a részleges katonai mozgósítások idei első, sorrendben negyedik szakasza. Ennek keretében azokat a 25-60 év közötti férfiakat sorozhatják be, akik már túl vannak a kötelező sorkatonai szolgálaton, melynek során valamilyen szakirányú kiképzésen is részt vettek. A megyei hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint Kárpátaljáról körülbelül 3 ezer tartalékost fognak az elkövetkezendő 90 nap során mozgósítani, hogy felváltsák azon sorstársaikat, akik már egy éve vesznek részt a kelet-ukrajnai terrorellenes műveletekben. Főleg harckocsizókra, rádiósokra, tüzérekre, rakétásokra és járműszerelőkre van jelenleg égető szükség.

A mozgósítás hivatalos elrendelését megelőző napokban az internetes közösségi oldalakon futótűzként terjedt a felhívás, hogy aki teheti, azonnal hagyja el az országot. Meg nem erősített információk szerint az érintett korosztályhoz tartozó kárpátaljai magyar férfiak közül is meglehetősen sokan éltek az egyszerűsített honosítás révén megszerzett magyar állampolgárságukból fakadó lehetőségekkel.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!