Nagyvilág

2015.02.03. 08:10

Az Ajdar katonáinak látszó emberek ostromolnak egy kijevi minisztériumot

Ukrajna - A pénteki előtüntetést követően hétfőn visszatértek a védelmi tárca kijevi székháza elé a kegyetlenségéről elhíresült Ajdar zászlóalj állítólagos katonái.

Ukrajna - A pénteki előtüntetést követően hétfőn visszatértek a védelmi tárca kijevi székháza elé a kegyetlenségéről elhíresült Ajdar zászlóalj állítólagos katonái.

Az Ajdar megkülönböztető jelzéseit viselő egyenruhások egy már folyamatban lévő tüntetéshez csatlakoztak, melynek tagjai – pár tucatnyi asszony – a Kijevszka Rusz zászlóalj azonnali kivonását követelték a debalcevói hadszíntérről, miután a parancsnoki kar az éj leple alatt faképnél hagyta az egységét. Az állítólagos ajdarosoknak kapóra jött a már felfokozott hangulat, barikádokkal torlaszolták el az úttestet, majd felgyújtották a minisztérium kapuja előtt felhalmozott használt kerékabroncsokat.

A pénteki megmozduláson felvonult 50-100 Ajdar-egyenruhás azt követelte, hogy a minisztérium és a vezérkar vonja vissza a zászlóalj feloszlatásáról hozott döntését. A védelmi tárca illetékesei akkor megnyugtatták őket, hogy szó sincs az egység szélnek eresztéséről. A zászlóalj feltételezett tagjai ezt követően elvonultak a kormányépület elől azzal, hogy ha kell, hétfőn visszatérnek. Ezt ma meg is tették.

A feltételes mód azért indokolt, mert az ukrán TSZN híradóműsor értesülései szerint Az Ajdar nagyobbik része, amely jelenleg is az első vonalakban harcol Kelet-Ukrajnában, állítólag elhatárolódott a Kijevben hőzöngőktől, kijelentve, hogy azok a személyek nem is tagjai az egységnek. Az UNIAN legfrissebb jelentése szerint a tűzoltók már eloltották a lángoló abroncsokat, de mintegy 300 tüntető még este is a helyszínen tartózkoditt.

Az Ajdar zászlóalj az elmúlt hónapokban arról várt hírhedté, hogy fegyveresei pénzszerzési célból több rablótámadást is végrehajtottak az ukrán fővárosban. Többek között nagy értékű személygépkocsikat, sőt üzletembereket raboltak el, hogy váltságdíjat követeljenek. Azok, akiket sikerült kézre keríteni, azt vallották, hogy a parancsnokaik küldték őket Kijevbe utánpótlásért és ellátmányért.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!