Nagyvilág

2015.02.22. 13:40

Janukovics visszatérne Ukrajnába

Ukrajna - Amint lehet, hazatérek – jelentette be az oroszországi önkéntes száműzetésben élő volt ukrán államfő.

Ukrajna - Amint lehet, hazatérek – jelentette be az oroszországi önkéntes száműzetésben élő volt ukrán államfő.

Az orosz köztévének adott interjújában Viktor Janukovics elmondta, hogy már a kezdetektől az volt a terve, hogy az ellenállás élére álljon. A hívei azonban lebeszélték, mondván, hogy az ellenségei mindent megtesznek a likvidálása érdekében.

– Az események a későbbiekben felgyorsultak, és már bánom, hogy hallgattam rájuk – mondta a volt ukrán elnök. – Azonban amint mód nyílik rá, visszatérek, és mindent megteszek, hogy megkönnyítsem Ukrajna népének életét.

Janukovics hazatérési szándéka Petro Porosenko jelenlegi államfő fülébe is eljutott, aki így kommentálta a bejelentést:

– Úgy vélem, hogy ez valóban csak jót tenne Ukrajnának. Személyesen neki már nem annyira. Mindenesetre mi türelmetlenül várjuk. Annál jobb, minél hamarabb hazatér. Még azt is megengedjük neki, hogy irányítsa az ellenállási mozgalmat – mondjuk, valamelyik börtönből…

Viktor Janukovics a kijevi forrongások közepette éppen egy éve hagyta el az országot, majd napokig nem adott életjelt magáról. Az akkori ellenzék úgy ítélte meg, hogy ezzel önként lemondott alkotmányos elnöki jogairól, ezért átvette a hatalmat.

A volt elnökkel és az akkori kormány számos tagjával szemben azóta ártatlan civilek tömeges meggyilkolása címén büntetőeljárás folyik Ukrajnában. Ellenük január óta nemzetközi elfogató parancsot adott ki az Interpol.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!