Nagyvilág

2015.03.27. 17:53

Hadat üzent az ukrán elnök a Jobb Szektornak

Ukrajna - „Égni fog a lábuk alatt a talaj” – üzente a Pravij Szektornak Petro Porosenko, aki parancsot adott a „büntetőknek” is titulált zászlóalj azonnali kivonulására a kelet-ukrajnai hadszíntérről.

Ukrajna - „Égni fog a lábuk alatt a talaj” – üzente a Pravij Szektornak Petro Porosenko, aki parancsot adott a „büntetőknek” is titulált zászlóalj azonnali kivonulására a kelet-ukrajnai hadszíntérről.

Az ukrán államfő április 1-ig szabott határidőt az összes nem reguláris, önkéntes zászlóaljnak arra, hogy elhagyják az ügynevezett terrorellenes műveleti (ATO) zónát, vagy beolvadjanak a hadsereg, illetve a Nemzeti Gárda kötelékébe. Miután a legnagyobbnak számító Azov és az Ajdar már alávetette magát a vezérkar irányításának, tulajdonképpen csak a politikai pártként is funkcionáló, újfasiszta jellegeket is hordozó Jobb Szektor fegyveres zászlóalja maradt ki a sorból.

„Azoknak, akik terepszínű ruhákba bújtak, gépfegyvereket ragadtak, és ahelyett, hogy a fegyveres erők vagy a Nemzeti Gárda soraiban harcolnának a frontokon, ártatlanok kirablásával és legyilkolásával foglalkoznak, rövidesen égni fog a lábuk alatt a talaj” – jelentette ki Petro Porosenko Harkovban, miután már sokadszor vetették a szemére az úgynevezett privát zászlóaljak fegyveresei által elkövetett bűncselekményeket.

A Jobb Szektor azonban egyelőre hallani sem akar az önállóságának feladásáról és a behódolásról. Ehelyett a zászlóalj egységei jelenleg Mariupol környékén gyülekeznek, és felajánlották szolgálataikat a város civil lakosságának. „Amennyiben az emberek hajlandók lesznek ebben a politikai kérdésben támogatni minket, mi is készek vagyunk fizikailag megvédeni őket” – nyilatkozta Andrij Cserveny, a zászlóalj 8. századának parancsnoka.

Andrij Deniszenko kormánypárti parlamenti képviselő nemrég azt nyilatkozta, hogy az Ajdarhoz és a Pravij Szektorhoz hasonló szabadcsapatok felszámolása a minszki megállapodás egyik titkos paktumának részét képezik, amelyhez kiemelten ragaszkodtak a tárgyalások menetébe ötödik félként beleszóló szakadár vezetők. Petro Porosenko pedig a minap megerősítette, hogy a Jobb Szektor vezérének egy fontos beosztást ajánlott fel a Védelmi Minisztérium élén, amelyet azonban a háborús sebesüléséből éppen lábadozó Dmitro Jaros egyelőre nem siet elfogadni.

- Palkó István -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!