Nagyvilág

2015.07.13. 19:07

Tájékozatlanság szülte feszültség jellemzi Munkácsot

Ukrajna - A hatóságok hallgatása újabban nagyobb nyugtalanságot kelt a Munkácson és környékén élők körében, mint a szombati lövöldözés, amely fölött már napirendre tértek az emberek.

Ukrajna - A hatóságok hallgatása újabban nagyobb nyugtalanságot kelt a Munkácson és környékén élők körében, mint a szombati lövöldözés, amely fölött már napirendre tértek az emberek.

A neonáci Jobb Szektor Munkácson öldöklő fegyvereseinek kézre kerítése céljából Kárpátaljára vezényelt SZBU-parancsnok által elrendelt hírzárlat miatt egymást felülmúló rémhírek terjednek a lakosság körében. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat kelet-ukrajnai hadmozdulatait irányító, és az ottani körülményekhez szokott főtisztje Kárpátalján egy akkora méretű erődemonstrációval rukkolt elő, ami a helyi lakosság körében általános pánikot keltett.

A harci helikopterek szüntelen rajzása, a páncélos járműkonvojok látványos bevonulása, az álarcos, állig felfegyverzett rohamosztagosok alkotta ellenőrzőpontok felállítása azt a látszatot keltette, hogy immár Kárpátalját is elérte a polgárháború. Erre a hangulatra még a külföldi sajtó, többek között a magyarországi radikális jobboldal kiadványai is rátettek egy lapáttal.

Vasárnap folyamán, amikor a Jobb Szektor gyilkosai a Munkácstól északra fekvő hegyek közé menekültek, már az ukrán sajtó is egy átfogó ostrommal riogatott. A késő esti órákban több helybéli is szórványos lövöldözést vélt hallani a Lóka (ukránul: Lavki) falu környéki erdőkből. Hétfő reggel a környékbeli településeken lakók szerint az éjszakai hajtóvadászat során a Jobb Szektor legalább 15 tagját terítették le az ukrán szpecnazosok.

Ezzel szemben a legfrissebb hivatalos jelentések szerint csupán annyi biztos, hogy a fegyvereseket bekerítették ugyan, de senki sem tudja, hogy konkrétan hol is tartózkodnak. Vasárnap délután hátrahagyták egy halottjukat, és sorsukra hagyták további két súlyosan sebesült társukat, akik megadták magukat a rendőröknek. Később a járműveiket is megtalálták, amelyekből kifogyott az üzemanyag. A fegyveresek eszerint gyalogosan menekültek tovább, nyomtalanul felszívódva a hegyek között.

Lengyel Zoltán munkácsi polgármester az Origónak megerősítette, hogy a városban ideiglenes jelleggel elnapoltak minden hivatalos rendezvényt. A helyi egyetem diplomaosztója is elmaradt. A lakosságot arra kérték, hogy kerüljék el a nagy tömegeket vonzó szórakozóhelyeket.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint most a nyugalom és a higgadtság megőrzésére van szükség a lakosság részéről. A munkácsi lövöldözésről azt monda, hogy amikor egy országban a hivatalos adatok szerint körülbelül egymillió lőfegyver van engedély nélkül magánkézben, ez várható volt. Más városokban is elsültek már ezek a fegyverek. Az ukrán Ráda egyetlen magyar képviselője szerint nyilvánvaló, hogy a hatósági szervek tudták: “ez a dolog meg fog történni”. Hiszen egy ilyen fegyveres csoport mozgása nem kis feltűnést kellett hogy keltsen.

Az ukrán parlamenti pártok vezető politikusai fejeket követelnek. Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője szerint mindenkinek felelnie kell a törvény előtt akinek bármi köze volt a munkácsi lövöldözéshez. Az ügyészség időközben kihallgatásra rendelte a konfliktus első számú részesét, Mihajlo Lanyo képviselőt, valamint a Kárpátalja legbefolyásosabb politikusaként ismert Viktor Balogát, aki szintén sokat tudhat a történtek hátteréről.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik