Nagyvilág

2015.09.17. 19:00

A helyi lakosokat vetnék be az illegális migránsok ellen Ukrajnában

Ukrajna - A közel-keleti népáradat feltartóztatására a lakosság bevonásával kívánnak ügynökhálózatot létrehozni Ukrajna uniós határai mentén.

Ukrajna - A közel-keleti népáradat feltartóztatására a lakosság bevonásával kívánnak ügynökhálózatot létrehozni Ukrajna uniós határai mentén.

A Magyarországgal szomszédos Kárpátalja négy uniós tagállammal, s ezen belül három schengeni országgal is határos. Geopolitikai helyzetéből adódóan tehát fennáll a veszélye, hogy a jelenleg Szerbia felől özönlő menekültáradat rövidesen a magyarok lakta ukrajnai megyén keresztül keres magának rövidesen újabb folyosót a gazdag észak-európai államok felé.

Kárpátalján már most változni látszanak az eddig „kitaposott” menekült útvonalak, tájékoztatta a sajtót a Csapi Határőrosztag szóvivője. Ha eddig a fő irány az ukrán–szlovák határra irányult, most a többség Magyarországra próbál átjutni. Ennek Nazar Kalidassa szerint az lehet az oka, hogy Szlovákiában szigorították a bevándorlókkal szembeni eljárást, melyet követően a menekülttáborokba kerülők már nem járhatnak-kelhetnek szabadon, őrök vigyáznak rájuk.

Ezek után az idegenekkel szemben lojálisabbnak tartott Magyarország vonzóbb tranzitországgá vált a migránsok számára. Ráadásul a magyar hatóság az Ukrajnából átjutottak közül mindeddig senkit nem fordított vissza. Feltehetően ez, illetve a magyar–szerb határon épült műszaki zár és a minap hatályba lépett jogszabályi szigorítások híre is közrejátszhat abban, hogy az utóbbi két-három hét során az ukrán–magyar határ mentén új lendületet vett az illegális migráció. Napról napra egyre több afgán és szír állampolgárt tartóztatnak fel a határvadászok.

„Mi nem építünk újabb kerítést, sem falakat” – jelentette be Omar Uzarasvili, az ukrán határőrség idegenrendészeti szakértője. Helyette a lakossággal való szorosabb együttműködést kívánják előtérbe helyezni. Ezenkívül ideiglenes átkelőhelyek nyitását tervezik az ukrán hatóságok, ahol legalizálható lesz a menekültek határátlépése. Az ukrán határvédelmi szervek kijevi központja szerint is a helyi lakosokból toborzott ügynökhálózat lehet a legjobb megoldás.

Az állami határőrszolgálat kimutatása szerint az utóbbi napokban az előző év azonos időszakához képest 16 százalékkal nőtt az Ukrajnán át Nyugatra tartók száma. A határőrök több mint 10 000 személyt állítottak meg és fordítottak vissza az ország peremvidékeiről, köztük Kárpátaljáról. Az itt feltartóztatottak kétszer annyian voltak, mint egy évvel korábban. A hatóság eddig 17 embercsempész bandát számolt fel közölte a Kárpáti Igaz Szó.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!