Nagyvilág

2015.09.11. 19:26

Illegális bevándorlás - FAZ: a kelet-európaiak igazat mondanak

Berlin, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) - "A kelet-európaiakat általánosító módon elítélik a menekültvitában, pedig igazat mondanak" - hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung a menekültüggyel foglalkozó, a konzervatív lap első oldalán megjelent vezércikkében.

Berlin, 2015. szeptember 11., péntek (MTI) - "A kelet-európaiakat általánosító módon elítélik a menekültvitában, pedig igazat mondanak" - hangsúlyozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung a menekültüggyel foglalkozó, a konzervatív lap első oldalán megjelent vezércikkében.

Karl-Peter Schwarz Rossz jelzések című írásában emlékeztetett arra, hogy a kelet-közép-európai uniós országok elutasítják a menekültek tagállamok közötti kötelező elosztását szolgáló kvótarendszert. A cikkíró úgy vélekedett, hogy a kelet-európaiak "igazat mondanak" a menekültvitában, miközben általánosító módon elítélik őket.

A szerző szerint a "politikailag mélyen megosztott kelet-közép-, és délkelet-európai társadalmakat" egységbe kovácsolta a tömeges bevándorlás, és mindenekelőtt a kötelező EU-s menekültkvóta bevezetésének elutasítása.

Schwarz hozzátette, hogy "néplélektani találgatások", illetve a rasszistának, populistának, önzőnek, Európa-ellenesnek és a szolidaritás megtagadóinak bélyegzés helyett inkább meg kell hallgatni, hogy mit akarnak mondani, és a visegrádi országok legutóbbi csúcstalálkozóján több olyan érv hangzott el, amelyekről megállapítható, hogy "van bennük valami", ha az ember nem érzelmi alapon viszonyul hozzájuk.

A legfontosabb érv, hogy a kvótarendszer nem oldja meg a problémákat, amíg a schengeni külső határokat nem zárják le megfelelően az illegális bevándorlás elől, illetve amíg a menedékkérők befogadását a dublini szabályok alapján kell elvégezni - írta a FAZ szerzője.

A kvótarendszer elfogadása egy biankó csekk aláírásával lenne egyenlő, ha a bevándorlók továbbra is áramlanak a határokon keresztül, ez pedig felelőtlenség volna, mert a rendelkezésre álló erőforrások korlátozottak - írta Karl-Peter Schwarz.

Hozzátette: a kvótát elutasító térségbeli államok azt sem gondolják, hogy a migránsokat ide-oda lehet rakosgatni a nagy EU-s tervnek megfelelően, mintha "krumpliszsákok" lennének, hiszen nemcsak politikai menekültekről van szó, hanem olyan emberekről is, akik a jobb élet reményében próbálnak bejutni valamely gazdag uniós államba. Ők ugyan "racionálisan" viselkednek, de ettől még nem kell "ajtót-ablakot kitárni" előttük - írta a FAZ szerzője.

Hangsúlyozta, hogy a "kvótavita" eltereli a figyelmet a válság okairól, és a kvóták bevezetése csak még több ügyfelet jelentene az embercsempészeknek.

A cikk Kelet-Európának igaza van címmel jelent meg a FAZ online kiadásában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!