Nagyvilág

2015.12.08. 12:40

Elfüstölt egy orosz műhold

Meghibásodás miatt letért a tervezett pályáról és a légkörbe érve elégett egy orosz felderítő műhold az Atlanti-óceán fölött.

Meghibásodás miatt letért a tervezett pályáról és a légkörbe érve elégett egy orosz felderítő műhold az Atlanti-óceán fölött.

A Kanopusz-SZT műholdat még szombaton lőtték fel egy Szojuz típusú rakétával az észak-oroszországi Pleszeckben lévő katonai űrrepülőtérről. Pályára állás közben a berendezés nem tudott leválni a Volga gyorsító egységről, ezért irányíthatatlanná vált.

A többfunkciós katonai műhold egyik rendeltetése a víz alatt manőverező tengeralattjárók felderítése és nyomon követése lett volna. A Kanopusz-SZT tervezése és kivitelezése tizenöt évet vett igénybe. Az orosz légi- és űrvédelmi haderő parancsnoksága nem közölt részleteket a műhold előállításának költségeiről.

Korábban az Egyesült Államok és Kanada légterének biztonságáért felelő Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) azt jósolta, hogy a műhold rövidke pályafutása valahol Szibéria fölött ér majd véget. Ezzel szemben a berendezés az utolsó fokozattal együtt az Atlanti-óceán déli része fölött érte el a légkör sűrűbb rétegeit, és égett el maradéktalanul – jelentette be kedden az orosz űrügynökség.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!