Nagyvilág

2015.12.09. 10:37

Karanténba kerülhet Kárpátalja?

Ungvár - Járványügyi rendkívüli állapot elrendelését sürgeti Ukrajnában a WHO.

Ungvár - Járványügyi rendkívüli állapot elrendelését sürgeti Ukrajnában a WHO.

Akár az egész országot fenyegető gyermekbénulás-járvány megelőzése érdekében rendkívüli intézkedéseket sürget az ukrán egészségügyi tárca részéről az Egészségügyi Világszervezet.

Bár a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében az elmúlt hónapokban átfogó poliomyelitis-elleni oltási kampányba kezdtek, a WHO ukrajnai képviselője szerint a hosszú lappangási idő miatt gyerekek százai, sőt ezrei hordozhatják magukban a veszélyes vírust.

Kárpátalján az idén tavasszal fordult elő – egymástól függetlenül – két gyermekbénulásos megbetegedésre utaló eset. Az egyik a Rahói, míg a másik a szomszédos Técsői járásban. Utóbb kiderült, hogy sem az 1, sem a 4 éves gyerek nem kapta meg a maga idejében a szükséges védőoltásokat.

A két kárpátaljai esetet eleinte minisztériumi szinten is igyekeztek eltusolni az egészségügyi hatóságok. A közvélemény megnyugtatására a gyermekbénulásra emlékeztető tünetekkel járó idegrendszeri megbetegedésről beszéltek. Június végén azonban mindkét betegnél beigazolódott a poliovírus jelenléte.

Az egészségügyi tárcának a nyár végére sikerült csak beszereznie a szükséges mennyiségű vakcinát, s azóta rohamtempóban folyik az oltási kampány. Dr. Dorit Nitzan azonban úgy véli, hogy ez már csupán eső után köpönyeg. A WHO ukrajnai képviselője szerint ugyanis nem a már ismert két eset az aggasztó, hanem az, hogy nem tudni, hol lehet az a több száz vagy ezernyi másik kisgyerek, akiknél eddig nem okozott bénulást a fertőzés, és a társaik között játszanak, mintha mi sem történt volna.

Ukrajnában 2013 óta jelent egyre nagyobb gondokat az oltóanyag-hiány. A Janukovics-kormányzat megbuktatására irányuló „majdanos forradalom” kitörésének idején kellett volna ugyanis megrendelni a vakcinákat, amiről azonban mindenki megfeledkezett a felfordulás miatt. Később a kelet-ukrajnai háborús események miatti pénzhiány miatt hanyagolták el az egészségügy gondjainak megoldását.

Az ukrán Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az elmúlt két esztendőben az ukrajnai gyerekeknek csupán 20,1 százaléka jutott hozzá a kötelező védőoltásokhoz, amelyek beszerzésére az országnak egyszerűen nincs pénze.

- Palkó István  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!