Nagyvilág

2016.02.17. 09:49

Elbukott az ukrán kormánydöntési kísérlet

Ukrajna - A képviselők többsége elfogadta ugyan, ám a szükséges kvórum hiányában dugába dőlt a Jacenyuk-kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány kedd este az ukrán Parlamentben.

Ukrajna - A képviselők többsége elfogadta ugyan, ám a szükséges kvórum hiányában dugába dőlt a Jacenyuk-kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány kedd este az ukrán Parlamentben.

Bár előzőleg még 339 honatya tartózkodott a Ráda üléstermében, akik közül 247-en adtak elégtelent Arszenyij Jacenyuk csapatának, pár perccel később már csak 236 képviselő vett részt a kormány menesztéséről szóló szavazásban. Így hiába nyomta meg a többségük – 194 döntéshozó – a zöld gombot, a bizalmatlansági indítvány visszakerült az irattárba.

Rossz nyelvek szerint Petro Porosenko keze van a dologban, holott korábban ő is meghajolt a közvélemény előtt, és lemondásra szólította fel Jacenyukot. Julija Timosenko nem kevesebbet állít, mint hogy az elnök emberei kerek egymillió dollárt osztogattak fejenként a képviselőknek, hogy a szükséges pillanatban húzzák ki kártyáikat a szavazógépekből.

Bárhogy is történt, Arszenyij Jacenyuk – akinek népszerűségi indexe már nem is mérhető egész számokban – most már őszig biztonságban érezheti magát. A házszabály szerint ugyanis a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvány legközelebb csak a következő ülésszakán, a nyári szünetet követően tűzheti ismét napirendre az ukrán törvényhozás.

Eközben a kormányfő további népszerűtlen megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba, köztük például az elektromos áram tarifájának újabb drasztikus emelését. Ráadásul a Nemzetközi Valutaalap is mielőbbi adóemeléseket sürget a beígért kölcsönök folyósításának fejében.

A fogyasztói árak pedig egyre követhetetlenebb gyorsasággal emelkednek, az ukrán hrivnya árfolyamának zuhanását követve. Ezer forint például maholnap megint annyiba kerül a neppereknél, mint az egy évvel ezelőtti hiperinfláció idején, amikor 100 hrivnyánál is többet adtak érte.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!