Nagyvilág

2016.03.01. 17:23

Illegális bevándorlás - Menekülteket célzó felvilágosító kampányba kezd Ausztria Afganisztánban

Bécs - Menekülteknek szóló felvilágosító kampányba kezd Ausztria Afganisztánban azzal a céllal, hogy ne induljanak el az emberek Ausztriába - jelentette be az osztrák belügyminiszter kedden.

Bécs - Menekülteknek szóló felvilágosító kampányba kezd Ausztria Afganisztánban azzal a céllal, hogy ne induljanak el az emberek Ausztriába - jelentette be az osztrák belügyminiszter kedden.

Johanna Mikl-Leitner úgy fogalmazott: az Ausztriában érvényben lévő menekültjog a legszigorúbb Európában, ezért "tisztesség kérdése", hogy az afgán állampolgárokat erről tájékoztassák. A miniszter szerint az embercsempészek által közvetített téves információk ahhoz vezetnek, hogy a menekülteknek hamis elvárásokkal indulnak el Európába.

A hirdetések az Afganisztánban használt dari nyelven készülnek. A hirdetési felületeken arra hívják fel a figyelmet, hogy Ausztriában még szigorúbb feltételek mellett lehet megszerezni a menekültstátuszt, Ausztria nem fogadja be a gazdasági menekülteket valamint tájékoztatnak arról is, hogy szigorodtak a családegyesítés feltételei.

A kampány során Afganisztán öt nagyvárosában tizenöt óriásplakát lesz látható, online hirdetések jelennek meg ezer afganisztáni oldalon. Továbbá hirdetményeket helyeznek el nyomtatott napi- és havilapokban, valamint Afganisztán fővárosában, Kabulban közlekedő buszjáratok oldalán, ezenkívül hirdetéseket tesznek közzé tévécsatornákon és a közösségi média felületein, hogy felhívják a figyelmet az Ausztriában érvényben lévő menekültjogra.

Az osztrák belügyi tárca közlése alapján a kampány kiemelt felülete a televízió, indoklásuk szerint ugyanis Afganisztánban sokaknak "nem erőssége az olvasás".

Ausztriában 2015-ben összesen 90 ezer menekültkérelmet adtak be, közülük a legtöbben, mintegy 25 500-an afgán menedékkérők voltak. Az afgán menekültek közül mindössze 189-en tértek vissza hazájukba.

Az osztrák kormány következő hetekben több országra, Tunéziára, Marokkóra is Algériára is kiterjeszti a felvilágosító kampányt, amelynek összköltsége 10 ezer euró.

Az osztrák kormány tavaly hasonló hirdetéseket tett közzé Koszovóban is. Ennek eredményeképpen az Ausztriában benyújtott koszovói kérelmek száma jelentős mértékben csökkent.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!