Nagyvilág

2016.05.22. 18:31

Videó: Ukrajnai magyarok képviselték Magyarországot az Európa-napon

Ukrajna - Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) helyi tagjai mutatták be Magyarországot Európa napján a dél-ukrajnai Mikolajivban.

Ukrajna - Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) helyi tagjai mutatták be Magyarországot Európa napján a dél-ukrajnai Mikolajivban.

E hét végén Ukrajna szerte az öreg kontinensé volt a főszerep. Európa napjának alkalmából az ország nagyvárosaiban különböző rendezvényekre került sor melyek keretében bemutatták az európai nemzetek szokásait, jellegzetességeit és vívmányait. A Fekete-tengertől 65 kilométerre fekvő Mikolajivban az Európa Parádé keretében rendezett felvonuláson például a magyar trikolor mögött haladó fiatalok egy hatalmas Rubik-kockát vittek magukkal.

A felvonulást követően a különböző nemzetek egy-egy standon mutathatta be kultúrájukat, szokásaikat. Magyarországot az UMDSZ mikolajivi szervezetének tagjai képviselték. Kutuzaki-Puskás Judit, a helyi magyar közösség vezetője szerint nagyon sokan voltak kíváncsiak a magyar pavilonra. A látogatókat elsősorban a magyar történelem, kultúra, idegenforgalom és a gasztronómia érdekelte. Magyarország ungvári és beregszászi külképviseletei révén orosz, angol és magyar nyelvű kiadványok színesítették a kínálatot.

„Az ukránok zöme a magas bérekkel és nyugdíjakkal azonosítják. Valójában Európa egy egészen másfajta életmód, egy civilizált stílus” – mondta köszöntőjében Olekszandr Szenkevics polgármester, aki szerint Ukrajna lakossága még nem ért fel mentalitásban az öreg kontinenshez. Egyúttal felkérte a városlakókat, hogy legalább ezen a napon ne szórják szét a szemetet, hanem tegyék azt az erre a célra szolgáló kukába – olvasható az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség közösségi oldalán.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!