Nagyvilág

2016.06.17. 08:05

Az amerikai Vöröskereszt a Haitinak gyűjtött adományok egynegyedét magára költötte

Washintgon - Szenátusi jelentés készült arról, hogy az amerikai Vörökereszt hanyagul kezelte a haiti földrengés után felajánlott adományokat és megpróbálta félrevezetni az ellenőrzést sürgető politikusokat is.

Washintgon - Szenátusi jelentés készült arról, hogy az amerikai Vörökereszt hanyagul kezelte a haiti földrengés után felajánlott adományokat és megpróbálta félrevezetni az ellenőrzést sürgető politikusokat is.

Chuck Grassley, iowai republikánus szenátor, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke csütörtökön hozta nyilvánosságra annak a vizsgálatnak a megállapításait, illetve a megállapításokat összegző jelentést, amely a Vöröskereszt belső viszonyairól, pénzügyeinek helyzetéről készült. A vizsgálat azon gyanú nyomán indult meg, miszerint a szervezet visszaéléseket követett el a felajánlott adományokkal. Konkrétan a 2010-es haiti földrengés adományainak sorsát vizsgálta a szenátusi bizottság.

A jelentésből az derül ki, hogy a haiti tragédia után összegyűlt adományok egynegyedét, mintegy 125 millió dollárt, a szervezet nem a károsultak megsegítésére, hanem önmagára költötte. A Vöröskereszt vezető tisztségviselői pedig szándékosan hamis információkkal vezették félre a közvéleményt, valamint mind az ellenőrzésre hivatott szerveket, mind a kongresszusi politikusokat. "Alapvető és lényegi aggodalmak merülnek fel a Vöröskereszt, mint szervezet működése miatt" - fogalmaz a jelentés.

A Grassley szenátor kezdeményezte vizsgálatot egy esztendővel ezelőtt indították, miután oknyomozó riportjában az amerikai közszolgálati rádió (NPR) kiderítette, hogy a Vöröskereszt nagyszabásúnak ígért haiti lakásépítési programja nyomán mindösszesen hat új ház épült fel.

A kongresszusi vizsgálódás során a jótékonysági szervezet azzal próbált érvelni, hogy a pénz egy része - mintegy hetvenmillió dollár - felmérésekre, szakértői véleményekre, előzetes terepmunkra ment el. A kongresszusi jelentés azonban leszögezi: "a szervezet egyetlen konkrét ténnyel sem tudta igazolni, hogy az említett tevékenységek megtörténtek".

A Vöröskereszt elnök-vezérigazgatója, Gail McGovern azt nyilatkozta a kongresszusi vizsgálóbizottságnak, hogy minden tevékenységüket számlával tudják igazolni, s ezeket benyújtották az illetékes kormányzati ellenőrzési hivatalnak. A jelentés ugyanakkor leszögezi, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak, a Vöröskereszt nem tudott mindennel elszámolni.

A jelentés közzététele után, még csütörtökön a kora délutáni órákban, a Vöröskereszt azonnal közleményben reagált. A szervezet leszögezi: minden kiadásuk igazolható, a haiti program méretei és összetettsége okán.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!