Nagyvilág

2016.08.18. 11:02

Franciaországi légi katasztrófa - Pető György pilóta: eddig nem is volt pszichológiai szűrés

Budapest - Pető György pilóta szerint némileg értelmezhetetlen a pilóták pszichológiai vizsgálatának szigorításáról szóló javaslat, mert eddig semmilyen pszichológiai szűrésen nem kellett részt venniük.

Budapest - Pető György pilóta szerint némileg értelmezhetetlen a pilóták pszichológiai vizsgálatának szigorításáról szóló javaslat, mert eddig semmilyen pszichológiai szűrésen nem kellett részt venniük.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szerdán tett javaslatot a pilóták orvosi és pszichológiai vizsgálatának szigorítására annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi franciaországi légi katasztrófa.

Pető György az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: a pilótáknál eddig csak olyan alapvető egészségügyi dolgokat néztek meg, hogy rendben van-e látásuk, hallásuk, egyensúlyérzékelésük, fizikai állapotuk. Emellett az alkohol- és drogfogyasztást is rendszeresen szűrték. A mentális problémákat viszont, amelyeknek a hétköznapokban tünetei sem nagyon vannak, nem - fejtette ki, hozzátéve: erre kell felállítani egy új rendszert.

Pető György ugyanakkor megjegyezte: korábban volt egy feloldhatatlannak vélt ellentét ez ügyben az orvosi titoktartás kötelezettségével. Németországban például, ha egy orvos megszegi a titoktartás előírásait, akár börtönbe is kerülhet - jegyezte meg. Ugyanakkor rámutatott: mérlegre kell tenni, hogy melyik az erősebb, egy ember magánjoga vagy mondjuk száz ember élethez való joga.

Ezzel együtt a pilóta felfoghatatlannak nevezte - különösen a Germanwings esete után -, hogy mi tartott eddig a pilóták pszichológiai szűrésének kidolgozása ügyében. Pető György szerint a Germanwings tragédiája is megelőzhető lett volna, ha az orvosok szólnak a légitársaságnak a pilóta mentális állapotáról.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség javaslatcsomagja azért született, mert tavaly márciusban a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal, depresszióval küszködő, emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!