Nagyvilág

2016.09.16. 18:49

Illegális bevándorlás - Migránsokat tartóztattak fel a hatóságok Zágráb közelében

Zágráb - Több tucat migránst tartóztattak fel a horvát hatóságok Zágráb közelében, férfiakat, nőket és gyerekeket, akik valószínűleg Szerbiából érkeztek - jelentette a Nova Tv pénteken.

Zágráb - Több tucat migránst tartóztattak fel a horvát hatóságok Zágráb közelében, férfiakat, nőket és gyerekeket, akik valószínűleg Szerbiából érkeztek - jelentette a Nova Tv pénteken.

A csatorna beszámolt arról, hogy senki nem tudja, az illegális bevándorlók hogyan juthattak el Zágrábig, és eddig miért nem vették észre őket. "Csak a szirénára lettük figyelmesek, majd több rendőrautó is megjelent és egyenként begyűjtötték az embereket" - monda egy szemtanú.

A horvát főváros 300 kilométerre fekszik a szerb határtól. A rendőrség lakossági bejelentésre érkezett a helyszínre és a Közel-Keletről és Afrikából érkezett illegális határsértőket menekültközpontokba szállította. Valószínűleg ők mind benyújtják menedékkérelmüket Horvátországban, ellenkező esetben visszatoloncolhatják őket Szerbiába - hangzott el a riportban.

A horvát belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt két hónapban nőtt az illegális határsértők száma, de még mindig nem lehet a balkáni migrációs útvonal újraéledéséről beszélni.

Júliusban 333, augusztusban 761 határsértőt fogtak el a rendőrök, közülük 144-et visszaküldtek Szerbiába.

Július elejétől szeptember 6-ig 521 migráns kért menedékjogot Zágrábtól, és ugyanebben az időszakban 217-en kaptak nemzetközi védelmet az országban. Tavaly egész évben mindössze 211-en folyamodtak menekült státuszért.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta közel 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik