Nagyvilág

2016.11.16. 16:56

A vízummentesség megadását követeli az EU-tól az ukrán Ráda

Ukrajna - Az ukrán törvényhozás többségi szavazással fogadta el az Európai Parlamanthez és az Európai Tanácshoz intézett felhívást, melyben a vízummentesség megadását követeli az ukrán állampolgárok részére.

Ukrajna - Az ukrán törvényhozás többségi szavazással fogadta el az Európai Parlamanthez és az Európai Tanácshoz intézett felhívást, melyben a vízummentesség megadását követeli az ukrán állampolgárok részére.

Az Ukrán Legfelső Tanács felhívásában emlékezteti Európát, hogy három éve vette kezdetét a kijevi Függetlenség terén ( Majdan nezalezsnosztyi) az ukrán büszkeség forradalma. A 2013. november 21-én a diákok a Majdanon összegyűlt tüntetők az ellen tiltakoztak, hogy az ország akkori elnöke egyoldalúan megszakította a társulási tárgyalásokat. A három hónapon át tartó tüntetéssorozatot kísérő összecsapások több mint száz halálos áldozatot követeltek.

Az ukrán honatyák arra is felhívják Brüsszel figyelmét, hogy Kelet-Ukrajnában az orosz megszállókkal szemben vívott háborúban eddig már több ezer ukrán katona halt meg. Ezek a katonák nem csupán Ukrajnát, hanem az EU-t is védték az agresszorral szemben.

A felhívásban leszögezik, hogy a vízummentesség megadásával kapcsolatos uniós követelésnek mind a 144 pontját teljesítette már Ukrajna. Ennek ellenére a brüsszeli politikusok egyre újabb és újabb kifogásokkal állnak elő.

Az EP november 17-re tűzte ki az ukrán vízummentesség kérdés megvitatását, csakhogy számos tagállam ellene van a pozitív döntésnek. Petro Porosenko legutóbbi brüsszeli látogatását követően határozottan megígérte ugyan választóinak, hogy a november 24-i Ukrajna-EU csúcson végre megkapják a vízummentességet, ennek megvalósítása azonban egyre bizonytalannak látszik. Egy újabb halasztás alapjaiban ingathatja meg az ukrán kormányzat hitelességét.

Az ukrán Rada üzenetét 261 honatya szavazta meg – írja a RIA Novosztyi.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!