Nagyvilág

2016.11.10. 07:51

Amerikai elnökválasztás - Obama gördülékeny hatalomátadást ígér

Washington - Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy máris "eligazított egy csapatot: dolgozzon keményen a sikeres hatalomváltáson" Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel.

Washington - Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette, hogy máris "eligazított egy csapatot: dolgozzon keményen a sikeres hatalomváltáson" Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel.

A jelenlegi elnök a Fehér Ház Rózsakertjében tett rövid nyilatkozatot.

Barack Obama elmondta, hogy hajnali fél négykor felhívta telefonon Donald Trumpot és meghívta őt a Fehér Házba. Fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy "nem titok, néhány, nem jelentéktelen különbség van" közte és Donald Trump között, ám - Clintonhoz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy az amerikai demokrácia sajátja a békés hatalomátadás.

Azt is hangsúlyozta, hogy "mi elsősorban amerikaiak és patrióták vagyunk".

Az elnök leszögezte: az országnak az egység érzetére, befogadásra, egymás és az intézmények tiszteletére van szüksége, s egyben reményét fejezte ki, hogy Donald Trump az átmenet idején ebben a szellemiségben tevékenykedik. Arra sürgette a fiatal nemzedékeket, hogy ne legyenek cinikusak.

Obama méltatta Hillary Clinton munkásságát is, kifejtve, hogy nála jobb külügyminiszter alig akadt.

Majd úgy értékelte, hogy önnön elnöksége sikeres volt, erősebb és jobb országot hagy hátra, mint amilyen az Egyesült Államok szerinte nyolc évvel ezelőtt volt.

Az elnök végezetül megígérte: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a következő elnök sikeres lehessen. "Mindannyian azon vagyunk, hogy sikeresen egyesítse és vezesse az országot" - szögezte le.

- MTI -


Moszkva - Táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

 

 


USA - Kemény első napja lesz az Egyesült Államok új elnökének, ha az összes ígéretét betartja.

 

 


Washington - Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke szerint eljött az idő, hogy az amerikaiak összefogjanak.

 


Egy fotó többet elárul, mint gondolnánk. Nézzük, hogyan viszonyulnak az emberek amerikai Republikánus Párt jelöltjének győzelméhez.

 


Washington - Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez - írja az MTI.


Budapest - A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.


Budapest - Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.


Budapest - Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.


Budapest - A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.


Elnököt választ kedden az Amerikai Egyesült Államok, hamarosan kiderül, hogy ki lesz a nagyhatalom új elnöke: a demokrata Hillary Clinton vagy a republikánus Donald Trump.

 


Washington - A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!