Nagyvilág

2017.03.24. 08:34

Megállapították a volt orosz parlamenti képviselő gyilkosának személyazonosságát

Kijev - Az ukrán hatóságoknak sikerült megállapítaniuk Gyenyisz Voronyenkov volt orosz parlamenti képviselő gyilkosának személyazonosságát, eszerint a kórházban sebesüléseibe belehalt tettes ukrán állampolgár volt - közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója csütörtökön a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában.

Kijev - Az ukrán hatóságoknak sikerült megállapítaniuk Gyenyisz Voronyenkov volt orosz parlamenti képviselő gyilkosának személyazonosságát, eszerint a kórházban sebesüléseibe belehalt tettes ukrán állampolgár volt - közölte Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója csütörtökön a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában.

Herascsenko ugyanakkor a nevet nem volt hajlandó elárulni, csak azt, hogy ukrán állampolgárról van szó. Hangsúlyozta viszont, hogy az elkövető személyazonosságának megállapítása jelentős mértékben előmozdítja a nyomozást.

A tanácsadó Facebook-oldalán arról írt, hogy a csütörtökön Kijev belvárosában agyonlőtt Voronyenkov a "putyini rezsim" bűntetteinek feltárására ukrán-orosz kutatóközpontot akart létrehozni. Erről Herascsenko szavai szerint két nappal halála előtt küldött neki egy rövid értesítőt. Ebben a volt képviselő kiemelte, hogy Ukrajnában a rendvédelmi szerveknek a törvény által biztosított hatásköre nem mindig enged kellő rugalmasságot a nyomozások folytatásában, viszont Ukrajnában és Oroszországban egyaránt komoly gyakorlatra tettek szert a magánvizsgálatokat végző szervezetek. Egy ilyen központ autonóm módon, de az ukrán hatóságokkal szoros együttműködésben segítene leleplezni "a korrupt orosz tisztségviselőket, az Ukrajna elleni agresszió szponzorait, valamint ukrajnai segítőiket" - vélekedett Herascsenkónak írt levelében Voronyenkov.

Jurij Lucenko főügyész sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a volt orosz képviselő korábban dolgozott a kábítószer-ellenes és csempészettel szembeni szövetségi szolgálatnál, és komoly ismertségre tett szert a nagy visszhangot kiváltó, úgynevezett "Három Bálna" ügyben. Neki köszönhetően derült fény arra, hogy a "Három Bálna" nevű boltban zajló csempészet csupán része egy nagyszabású csempészhálózatnak, amelyet az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) működtet. A leleplezést követően az FSZB több tucat tábornokát menesztették posztjáról, egyikük később az orosz elnökhöz közel álló Igor Szecsin által vezetett legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyeft biztonsági szolgálatánál kapott állást.

Voronyenkov a Cenzor.net hírportálnak adott interjújában nemrég beszélt arról, hogy 2007-ben merényletet kíséreltek meg ellene, Oleg Feoktyisztov, az FSZB volt tábornoka, a Rosznyefty biztonsági főnöke részvételével.

A főügyész kijelentette, hogy ezért két alapvető változata lehet a gyilkosság okának: vagy az Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnök ellen hazaárulásért indított eljárásban való tanúskodása miatt ölték meg Voronyenkovot, vagy az FSZB által végzett csempészet miatt, amit Lucenko állítása szerint az orosz elnök fedez.

- MTI -


Kijev - Agyonlőttek egy volt orosz parlamenti képviselőt csütörtökön Kijevben egy fegyveres összetűzésben - jelentette be Andrij Kriscsenko, az ukrán főváros rendőrfőnöke. Kijev szerint Oroszország áll a gyilkosság mögött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!