Nagyvilág

2017.03.19. 15:01

Ukrajnai tatár politikus lát országos veszélyt Magyarországban

Ukrajna - A krími tatárok érdekvédelmi szervezetének (Medzslisz) elnöke szerint a Magyarország által Kárpátaljának nyújtott támogatás veszélyezteti Ukrajna területi egységét.

Ukrajna - A krími tatárok érdekvédelmi szervezetének (Medzslisz) elnöke szerint a Magyarország által Kárpátaljának nyújtott támogatás veszélyezteti Ukrajna területi egységét.

Musztafa Dzsemilev (anyanyelvén: Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu), a krími tatárok kijevi parlamenti képviselője az Obozrevatyelnek adott interjújában fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a magyar politikusok egyre gyakrabban hozzák szóba a kárpátaljai magyarok érdekvédelmének fontosságát.

A Petro Porosenko államfő pártjának frakciójában ülő honatya szerint az a mód, ahogyan Magyarország egyre fokozottabban igyekszik támogatni a Kárpátalján élő állampolgárait, a Kreml módszereire emlékeztet, amelyekkel a kelet-ukrajnai „orosz világ” megteremtésén fáradozik.

Dzsemilev úgy látja, hogy Ukrajna és Magyarország viszonya már az orosz agressziót megelőzően sem volt felhőtlen. Ennek okát a magyar politikusok, közük Orbán Viktor által tett nem kellőképpen korrekt nyilatkozatokban látja, amelyek „az ukrán Kárpátalján” élő magyarok jogainak védelmére vonatkoztak.

A Medzslisz elnöke többek között a Jobbik Magyarországért Mozgalomra is felhívta a figyelmet. Az általa szélsőséges jobboldalinak nevezett párt azon radikális európai politikai szervezetek sorát gyarapítja, amelyek nyíltan Putyin-pártiak, ami az ukrán köznapi értelmezésben Ukrajna-ellenest jelent – fogalmaz az Obozrevatyel.

Ukrajnában az utóbbi időben már kormány- és államfői szinten is egyre nyíltabb eltolódás figyelhető meg politikai szinten a jobboldal felé. Ez az első olvasatban már elfogadott, kisebbségellenes nyelvtörvényben, illetve az elnök által minap beterjesztett, a kettős állampolgárságot szankcionáló törvényjavaslat tekintetében is megnyilvánul.

Elemzők szerint a kijevi kormányzat ily módon igyekszik visszanyerni a kelet-ukrajnai rendezéssel kapcsolatosan megnyilvánuló „puhánysága” miatt egyre türelmetlenebb nacionalisták bizalmát.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!