Nagyvilág

2017.05.05. 14:13

Az amerikai kongresszus megtiltotta az Azov zászlóalj támogatását

Ukrajna - 150 millió dollár támogatást szavaztak meg az ukrán haderő fejlesztésére az amerikai honatyák, ám kikötötték, hogy abból egy cent sem kerülhet a neonácinak tartott Azov zászlóaljhoz.

Ukrajna - 150 millió dollár támogatást szavaztak meg az ukrán haderő fejlesztésére az amerikai honatyák, ám kikötötték, hogy abból egy cent sem kerülhet a neonácinak tartott Azov zászlóaljhoz.

Az Ukrajnának nyújtandó anyagi segélyről még márciusban döntött az Egyesült Államok kongresszusa, ám annak végleges formáját csak a minap hagyta jóvá a képviselőház. Ennek értelmében a kapott összeget az ukrán fegyveres erők fejlesztése keretében elsősorban védelmi célú fegyverek beszerzésére, logisztikai fejlesztésekre, katonai technikára, és a személyi állomány kiképzésére költheti a kijevi védelmi tárca.

Az amerikai támogatás azonban nem fordítható föld-levegő rakéták beszerzésére, illetve az USA által szankciókkal sújtott orosz Roszoboronexport fegyverkereskedelmi vállalattal történő üzletkötésre. A kongresszusi határozat azt is kiköti, hogy a kapott pénzeszközök nem használhatók fel az Azov zászlóalj fegyverellátására, kiképzésére vagy bármilyen jellegű egyéb támogatására.

Az amerikai kormány a múlt év áprilisban még 300 ejtőernyőst küldött Ukrajnába, hogy kiképezzenek 900 „nemzeti gárdistát”, akik valójában a neonáci külsőségeket viselő, és az ennek megfelelő ideológiát képviselő Azov hadtest katonái voltak. Számos kongresszusi tag már akkor is tiltakozott a Leahy-törvényre hivatkozva, amely tiltja az olyan katonai egységek támogatását, amelyek súlyosan megsértették az emberi jogokat.

A szóban forgó 150 millión kívül szó van még további 337 millió dollár összegű, nem katonai célú támogatás nyújtásáról is. Ezt Ukrajna többek között a hiteltörlesztésekre, aknamentesítésre, illetve a terrorizmus elleni harcra fordíthatja majd – írja a RIA Novosztyi.

- Palkó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!