Nagyvilág

2017.05.18. 15:16

Már papír is van arról, hogy szennyezett a Szamos vize

Vetés - A vizsgálat eredményeit a romániai húsüzem mellett ismertette Baranyi Krisztina.

Vetés - A vizsgálat eredményeit a romániai húsüzem mellett ismertette Baranyi Krisztina.

A több megyebeli településünket is érinti a Szamos, még mielőtt a Tiszába torkollik. A Romániában eredő folyó körül már jó ideje áll a bál.

A történeti hűség kedvéért: közel két hete látott napvilágot egy videó, melyen Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa többedmagával felkeres egy vetési húsüzemet, majd mintát vesz abból a szennyvízből, mely a romániai gyárból kivezető csatornán ömlik közvetlenül a Szamosba.

Baranyi Krisztina akkor megígérte: a mintákat egy akkreditált független laborba viszi, ahol vízminőségi vizsgálatot kér. A politikus tartotta a szavát: a friss eredményeket csütörtökön, a vetési húsfeldolgozó közvetlen közelében egy sajtótájékoztatón ismertette, melyen lapunk is jelen volt.

Szennyvizet okádó üzem

A húsüzem területén két szennyvíztisztító berendezés is van, de nem működnek – állítja Baranyi Krisztina.

– Már régóta figyelemmel kísérem a Tisza és a Szamos helyzetét. Előbbi folyó vízminősége jelentősen javult, miután felhívtam a figyelmet arra, hogy a vásárosnaményi szennyvíztisztító-telep nem tisztítja megfelelően a Tiszába ömlő szennyvizet – mondta Baranyi Krisztina a vetési húsüzem mellett.

– Most a Szamos mellett élő emberek, horgászok, halászok, kenusok kerestek meg azzal, hogy jó ideje habzik a víz, egyre kevesebb benne a hal. Nemrégiben fény derült a problémát kiváltó egyik lehetséges okra. A mögöttünk látható húsüzem a töltés mögött koszos, büdös, vérrel, fekáliával és állati darálékkal kevert tisztítatlan szennyvizet enged a folyóba – fogalmazott Baranyi Krisztina, aki hozzátette: a napokban született meg a vízminőség- és a bakteorológiai vizsgálat eredménye, melyeket a Wessling Kft. (egy független, akkreditált magyarországi laboratórium) és a fővárosi kormányhivatal kollégái végeztek el. Ezek szerint a mintában található káros anyagok aránya minden esetben jócskán meghaladja a megengedett határértékeket.

– A nyilvános cégadatok szerint a húsüzem egy komoly profitot termelő cég, ezért is érthetetlen, hogy ennyire nem figyel oda a környezetre. Az üzem területén találunk ugyan két szennyvíztisztító berendezést, de azok használaton kívül vannak, ellepi őket a csontliszt, az építési törmelék és a trágya – szolgált újabb meglepő információval az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa, aki igyekszik minél több eszközzel felhívni a nagyközönség figyelmét a vetési anomáliára. A csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: a problémát jelezte a romániai hatóságoknak is, úgymint a helyi önkormányzatnak és a környezetvédelmi őrségnek. Sokáig úgy volt, hogy Baranyi Krisztina találkozhat a húsüzem tulajdonosával, de a vállalkozó miatt ez a „randevú” meghiúsult.

A rendhagyó sajtótájékoztatón elhangzott az is: Baranyi Krisztina a jövőben újabb Szamos-menti szennyezőről rántja majd le a leplet.


Szászi Lajos semmi pénzért nem fürdene meg a folyóban, legyen bármilyen meleg is az idő.


A címben szereplő kérdést Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi szakpolitikusa tette fel, s a Face­book-oldalán is megtekinthető videóban a Szamos folyó természeti katasztrófájának okát keresi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!