Nagyvilág

2019.01.27. 11:00

Az egész bolygó évek óta műanyaghulladékban fuldoklik

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A számok megdöbbentőek, a riadalom pedig nem elég nagy.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A számok megdöbbentőek, a riadalom pedig nem elég nagy.

Amióta a ’60-as években megkezdődött a műanyagtárgyak tömegtermelése, az emberiség műanyaghulladékának 90,5 százalékát sosem dolgozzák fel – emiatt lebeg a Csendes-óceán felszínén 10 Magyarország területével megegyező hulladéksziget, és ezért pusztulnak el állatok százezrei minden évben a világ különböző pontjain.

Alacsony az arány

A műanyagok kőolajszármazékból készülő termékek, amelyek lebomlási ideje több száz év is lehet. Az Európai Unióban a műanyagok újrafeldolgozási aránya mindössze 30 százalék, a többi a szeméttelepeken végzi. Évente összesen 26 millió tonna műanyaghulladék keletkezik az EU-ban – írja a piacesprofit.hu weboldal.

Több milliárd tonna

Tavaly látott napvilágot az az ENSZ-jelentés, amelyben három tudós, név szerint Roland Geyer, Jenna R. Jambeck és Kara Lavender Law előálltak egy nagy jelentőségű, ám egyben rémisztő számítással: a műanyagok tömegtermelésének kezdete, tehát az 1960-as évek óta létrehozott műanyagoknak 90,5 százalékát kidobtuk a természetbe, és mindössze 9,5 százalékot hasznosítottunk újra. Ez azt jelenti, hogy világszerte 6,3 milliárd tonna műanyagszemét hever az ökoszisztémákban. Ha nem változtatunk a fogyasztási szokásainkon, és nem teszünk a körforgásos gazdaság megvalósítása jegyében az újrahasznosítási arány jelentős emeléséért, 2050-re a kidobott műanyag mennyisége elérheti a 12 milliárd tonnát!

Az angol Királyi Statisztikai Társaság egyik szavazóbizottsági tagja, Liberty Vittert közölt egy gyors szemléltető példát a The Conver­sation honlapon: a legyártott műanyag 90,5 százaléka összesen 7200 milliárd darab műanyag bevásárlószatyornak felel meg. Ha úgy számoljuk, hogy egy ilyen zacskó 30 centiméter magas, és egymásra rakjuk őket, akkor 5790-szer eljuthatunk rajtuk a Holdra és vissza a Földre.

Egy ilyen zacskó legyártása mindössze 1 dollárba, tehát 283 forintba kerül, ami a darabszámot tekintve 7200 milliárd dollár. A műanyagzacskók egydolláros értékét úgy kapta meg Vittert, hogy a plasztik italos palackok gyártásához viszonyította, aminek darabját 3,25 dollárcentbe kerül legyártani. Vittert egy darab szatyrot 31 palackkal tudott megtölteni, így megkapta a palack és szatyor viszonyszámát. A számok megdöbbentőek, ezért fontos megjegyezni, hogy a körforgásos újrahasznosítás az erőforrás- és energiahatékony módszerek kidolgozásán múlik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!