gyász

2020.04.29. 16:06

Elhunyt a Gettómilliomos és a Jurassic World sztárja

Az 54 évesen elhunyt színész Hollywoodban és Bollywoodban egyaránt sikeres volt.

Indian Bollywood actor Irrfan Khan attends GQ India's ninth anniversary with the annual Men of the Year Awards 2017 in Mumbai on September 22, 2017. (Photo by STR / AFP)

Forrás: STR / AFP

Fotó: STR

Elhunyt Irrfan Khan bollywoodi filmsztár, akit olyan nemzetközi filmsikerekben ismert meg a világ, mint a Gettómilliomos, a Pi élete vagy a Jurassic World.

Az 54 éves színész, aki rákbetegségben szenvedett, szerdán halt meg Mumbaiban – közölte szóvivője.

Khan 2018 márciusában jelentette be, hogy neuroendokrin daganattal diagnosztizálták. A kezelések hatására azonban jobban lett, és leforgatta az Angrezi Medium című filmet, amelyet márciusban mutattak be. A produkció a színész egyik legnagyobb sikere, a 2017-es Hindi Medium című szatíra folytatásaként született, és forgalmazását a koronavírus-járvány miatt kellett megszakítani.

A Dzsaipurból származó Khan színészi tanulmányai után televíziós szappanoperákban kapott szerepeket, és csak nehezen tört be a filmiparba. Asif Kapadia A harcos című, 2002-ben bemutatott filmje jelentette számára az áttörést, ezt több rangos filmfesztivál is műsorára tűzte, és a film elnyerte a brit filmakadémia legjobb brit filmnek járó díját.

Ez után Bollywoodban is felkapott szár lett, zsarukat és gonoszokat játszott, ő alakította a mumbai alvilágban játszódó Macbeth-adaptációban a címszereplő Maqboolt 2003-ban.

Filmes pályafutásában fontos állomás volt a Danny Boyle rendezésében készült, nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Gettómilliomos, amelyben a rendőrfelügyelő szerepét játszotta. Hollywood is felfedezte magának, és szerepet kapott A csodálatos Pókember (2012), a Jurassic World (2015) és az Inferno (2016) című kasszasikerekben. Ő alakította a felnőtt főszereplőt Ang Lee Pi élete című filmjében, és az indiai produkcióban készült, Ezerízű szerelem című filmje is nemzetközi sikert aratott.

Alakításait számos díjjal jutalmazták, 2012-ben az Indiai Filmdíjak átadásán a legjobb színész díját kapta a Paan Singh Tomar című produkcióért. Mira Nair Idegen név című drámájáért 2006-ban az amerikai Független Filmdíjak átadásán ismerték el alakítását, 2013-ban pedig az Ezerízű szerelemben nyújtott játékát díjazta a cannes-i közönség.

Michael Winterbottom egy pakisztáni rendőrkapitány szerepét bízta rá a Hatalmas szív című (2007) drámájában, Wes Anderson pedig csak azért írt neki egy kis szerepet az Utazás Darjeelingbe című filmjébe, hogy vele dolgozhasson.

Halálhíre megrázta Bollywoodot. A legnagyobb indiai sztárok közé tartozó Amitábh Bacscsan a Twitteren „hihetetlenül tehetséges” színészként emlékezett meg róla, aki sok alakításával járult hozzá a világ filmművészetéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!