Nyíregyháza hírei

2011.04.03. 09:30

Fájdalmas pirula praktika

<p>Vérnyomásra, vércukorszintre, csontritkulásra, hormonális rendszerre ható készítményeket érintik a csökkenő ártámogatások.</p>

– Egyszerűen nem értem, miért akarja az állam rám kényszeríteni, hogy 3-4 féle gyógyszert szedjek, háromszor-négyszer több mellékhatástól rettegjek – mondja Ilonka néni. Magas vérnyomása és szívpanaszai miatt maréknyi pirulát szed nap mint nap. A plusz két-három tabletta, ahogy ő fogalmaz, neki már büntetés lenne, nem segítség, mert ragaszkodik a bevált gyógyszerekhez.

– Ez a kormány egyfajta támogatás politikája – kommentálja nagyon diplomatikusan a hírt dr. Tari János, miszerint több mint kétszáz, úgynevezett kombinált - azaz egy tablettában többféle hatóanyagot is tartalmazó - orvosság árából hárít nagyobb részt az egészségbiztosító a betegekre. A megkérdezett gyógyszerészek megkeresésünkre, csak annyit mondtak: nagyon csúnyán tudnának fogalmazni a történtekkel kapcsolatban. A Magyar Gyógyszerészkamara megyei elnöke érti a kollégák indulatát, hiszen egy rendelet szerint a változásokról szóló tételes listát 30 nappal korábban kell megkapniuk a gyógyszerészeknek. Ehhez képest most kedden értesültek hivatalosan arról, hogy péntektől milyen változások lépnek életbe.

– Az ilyen jelentős mértékű fogyasztói árcsökkenést - három nappal előtte értesülve róla - nem lehet korrigálni ésszerű készletezéssel sem, a tetemes veszteséget a gyógyszertárak könyvelik el – summáz az elnök, amit a már tartalék nélküli patikák egyre nehezebben tudnak megtenni.

 

Egyes esetekben több ezer forinttal is drágulhatnak a gyógyszerek

 

– A betegek sem tudnak már több terhet elviselni – folytatja az elnök. A csökkenő támogatás miatt az érintett gyógyszerek patikai ára több száz, egyes esetekben több ezer forinttal is drágul. Így például a megyében több ezer ember által szedett Tritace nevű vérnyomáscsökkentő egyik kiszerelésének patikai ára a kétszerese lesz, a Diovannak körülbelül ezer forinttal nő a térítési díja.

– Nem is volt időnk arra, hogy tételesen átnézzük a listát, de az látszik, hogy a változások elsősorban vérnyomásra, csontritkulásra, a hormonális rendszerre ható készítményeket érintik, amelyek közül az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) több tucatnál az ár felére csökkentette a támogatási kulcsot. A felülvizsgálat során ugyanis indokolatlannak találták azt, hogy összegszerűen több támogatást kapnak ezek a szerek, mint amennyit a két hatóanyagot külön-külön tartalmazó gyógyszer együttesen.

Az OEP közleményében az áll, hogy az árváltozással érintett szerek használóinak gyógyszeres kezelését nem kell átállítani, mert a változásban érintett kombinált készítmény helyett van másik. – A megyében nagyon sokan szenvednek cukorbetegségben, sok a magasvérnyomásos beteg, akik minden bizonnyal ragaszkodni fognak a korábbi terápiához, hiszen a kombinált gyógyszer előnye, hogy csak egy pirulát kell bevenni. Nekik nehéz lesz elfogadniuk, hogy a jövőben 3-4 tablettát szedjenek (ki tudja hány másik gyógyszerrel együtt) a vérnyomásuk, vagy cukorszintjük normális szinten tartásához – említi a tapasztalatok alapján Tari János.

 

Fájdalomcsillapító: nincs alternatíva

 

S ha nem elég a drágulás, a gyógyszerhiánnyal is meg kell küzdeniük a patikusoknak. Már nemcsak az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítót, a Quarelint, hanem a helyettesítőjét, az Algopyrin Complexet sem lehet kapni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján a termékhiány listán február közepén még csak a Quarelin szerepelt, amelynek forgalmazását a gyártója május végéig függesztett fel. Jelenleg azonban már ott van a listán az Algopyrin Complex is, amelyet vény ellenében hivatalosan az előbbi helyett lehetett volna kapni a patikákban, azonban június végéig ezt sem lehet venni. A Quarelinből júniustól is csak húszast árulják a patikák, mert a tízes megszűnik. – Amióta az Algopyrin Complexet sem lehet kapni, hivatalosan nincs mivel helyettesíteni a magyar fájdalomcsillapítót, azaz azonos hatóanyagú alternatívát nem tudunk ajánlani – mondja Tari János. 

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!