Nyíregyháza hírei

2012.10.30. 10:30

„Ez nem fejlődés, hanem visszafejlődés”

A v@rosvitán továbbra is élénk levelezés folyik a sóstói fejlesztési tervek kapcsán.

A v@rosvitán továbbra is élénk levelezés folyik a sóstói fejlesztési tervek kapcsán.Dr. Simon László azt írta: „A térkő alá valószínűleg betonburkolat kerül, a rekortánszőnyeg műanyagból készül. Mindkettő vízzáró rétegként fog viselkedni, mely nem csak a víz lefelé szivárgását fogja megakadályozni, hanem a talajvíz felfelé áramlását is, amely párolgással hűti a környezetet. Valóban szembe mennek a városi technokraták a valódi fejlődéssel (nem tanultak környezetvédelmet?), miért pont ilyen, 80 éve természetközeli állapotban lévő környezetet akarnak „végigbetonozni", mint a Sóstói tó környéke? Pont most – amikor nem lehet már nem észre venni a klímaváltozást, amikor negyven fokos nyarak, meg 3 hónapos aszályos időszakok vannak – kell a mindenhol a vizet tároló és a levegőt párologtatással hűtő talajt városunkban lefedni? Vegyük már észre, hogy ez valójában nem fejlődés, hanem visszafejlődés környezeti fenntarthatóság szempontjából!” – írta levelezőnk.

Lenne mire költeni a rengeteg pénzt

Dr. Daragó László azon morfondírozott, mire lehetne értelmesen elkölteni azt a rengeteg pénzt, amiről szó van – „na nem, nem vagyok naív, ez csak gondolatkísérlet. Ugyebár jó lenne valami illemhely a tópart napozókkal látogatott oldalán, hiszen - bár páran a kutyákat és kutyásokat hibáztatják sok mindenért – én még nem láttam kutyát a dolga végeztével a bokor tövében papírzsebkendőt használni. Megjegyzem, korábban volt már ott Toi-Toi nyáron. (Egyébként nálam mindig van pár zacskó, hogy a saját kutyám után ne hagyjak nyomot.) Aztán eszembe jutott, hogy mennyi szabad strand van a Balatonon, a Tiszán, sőt a tengerről nem is beszélek. Hogy ott mivel indokolják ? A víz mindenkié.

A város lakói megérdemelnék, hogy legyen egy kulturált, biztonságos lejárat, stég, amit egy-egy csobbanásra használhatnak. Én például szívesen lesétálok egy ötperces megmártózásra, de nem túlzás ezért egy egész napos belépőt fizettetni? Aki csak a napfürdőért jön, miért is fizessen belépőt?

A sóstói tavakat nem az önkormányzat/tanács, nem is egy vállalkozás készítette, azok egy természeti tünemény. Miért is kér érte bárki használati díjat? Aki használja a Tóstrand infrastruktúráját (zuhi, termál, öltöző, stb.) fizessen, ez teljesen korrekt. Én is fizetni szoktam. Na de a vízért???

(Megjegyzem, ismerek pár embert, aki életében nem vett még oda belépőt, palánkjeggyel megy be, és még dicsekszik is vele, hogy mindenki haver.) Igrice kemping: nem láttam még kempinget, amely vízparton van, de nem használhatják a kempingezők a vizet. Ha már itt tartunk: a víz mellett lehetne pénzt kérni a napsütésért (elvégre napozzon a strandon, belépő után, ne csak úgy a túlparton), a hűsítő szellőért, talán a kacsák és a táj látványa fizetőssé tétele is megfontolandó lehetne egy sikertörténethez (vagy ne adjak tippeket?)” – véli levelezőnk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!