Nyíregyháza hírei

2012.11.14. 13:59

Irány New York - zenei ösztöndíjjal

Nyíregyháza - Öt évre szóló ösztöndíjat kapott a Bard Konzervatóriumba Obbágy Anna.

Nyíregyháza - Öt évre szóló ösztöndíjat kapott a Bard Konzervatóriumba Obbágy Anna.Zenei családba született Obbágy Anna, s ez a tény alapvetően meg is határozta az életét: az édesanyja ugyanis zongoratanárnő, s ezt a hangszert választotta két nővére és a bátyja is. Valaki tehát mindig gyakorolt otthon, s bár még a kis Anna csak a babáival foglalkozott, de óhatatlanul is magába szívta a zongorázás tudományát és szépségét. Öt évesen már kisebb dallamokat le is játszott, ezért egy év múlva szülei beíratták a nyíregyházi zeneiskolába, ahol Krokovay Gizella tanította. Csupán egy fél év telt el, amikor már versenyre is benevezték, s azt meg is nyerte a tehetséges, a zene iránt roppant fogékony kislány. A zenei tagozatos Kodály Zoltán Általános Iskolában végezte el az alapfokú tanulmányokat, majd aztán két középiskolának is a tanulója lett: a közismereti tantárgyakat a Zrínyi Ilona Gimnáziumban tanulta az idén érettségiző Anna, míg a Művészeti Középiskola zeneművészeti tagozatán zongora tanszakon bővítette hangszeres tudását Csoba Tünde művésztanár vezetésével.

Szinte felsorolni is lehetetlen, hogy az elmúlt 12 évben hány versenyen is szerepelt sikeresen. Pár éve Kassán nemzetközi zongoraversenyen a második lett, az idén pedig az Országos Zeneművészeti Szakközépiskolák Zongoraversenyén az első helyet szerezte meg.

Elszántság, alázat, szorgalom

- A zongorázás által tudom a legjobban kifejezni önmagamat. Ahol a szavak elhagyják az embert, ott kezdődik a zene. A muzsika engem kikapcsol a hétköznapi világból, felfrissít, felszabadít, egy teljesen más dimenzióba varázsol át, s ez nagyon jó érzés - mondja a zene lenyűgöző hatalmáról Anna, aki minden nap gyakorol pár órát, de ha versenyre készül, akkor többet is. A jövője is a zongorázással kapcsolatos, ugyanis öt évre szóló öszöndíjat kapott a New York-i Bard Konzervatóriumba. Az elküldött DVD-felvétel alapján vették fel, s így szeptembertől már az Atlanti-óceán túlsó partján folytathatja tanulmányait. Tavasszal egy nagy álma vált valóra, amikor a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar kíséretében eljátszhatta Nyíregyházán Gershwin: Kék rapszódia című népszerű szerzeményét. A legnagyobb álom azonban Rahmanyinov d-moll zongoraversenye.

- Sokat kell még fejlődnöm, mert zeneileg és technikailag nagy kihívás ez a mű a zongoristák számára. Remélem, egyszer majd ez az álmom is valóra válik.

Anna elszántságát, a zene iránti alázatát, fáradhatatlan munkabírását ismerve, minden bizonnyal így lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!