Nyíregyháza hírei

2012.11.26. 14:01

Tudják, hogy lebukhatnak, mégis vállalják

Nyíregyháza - Egy év alatt másfélszeresére nőtt azon vállalkozások száma, amelyek be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztattak - írta a Népszabadság. A napilap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy míg 2011-ben 2 741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4 152 ilyen esetet regisztráltak.

Nyíregyháza - Egy év alatt másfélszeresére nőtt azon vállalkozások száma, amelyek be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztattak - írta a Népszabadság. A napilap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatására hivatkozva arról számolt be, hogy míg 2011-ben 2 741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4 152 ilyen esetet regisztráltak.– Nincs akkora bevételünk, hogy mindenkit tisztességesen foglalkoztassunk – mondja egy neve elhallgatását kérő nyíregyházi vállalkozó. A szolgáltató szektorban sem számítottak arra, hogy a válság ennyire elhúzódik, a gazdaság visszaesése pedig alkalmazkodásra kényszeríti őket, ami miatt akár a jogszabályok megsértése kényszerülnek. – Az a 3-4 ezer forint amit egy nap kifizetek a munkásnak nekem adó- és járulékmentes, neki meg legalább két napig kenyeret jelent a családi asztalra – magyarázza a 50-es évei közepén járó cégvezető, hogy miért vállalja ő és a dolgozó is a lebukás veszélyét. – Megvannak a magyarázatok, kibúvók, hogyan ússzuk meg a „kegyes csalást” - mondja, szinte minden kis- és középvállalkozó él ezekkel. A nagyok már kevésbé, mert inkább a figyelem középpontjában vannak. – Nem tagadom, nagy a lebukás veszélye, van bennem egy kis félsz, főként most, hogy szigorúbbak az ellenőrzések és magas a bírság összege – teszi hozzá a vállalkozó. Úgy látja azonban, amíg a közterheik nem csökkennek nem lehet látványosan kifehéríteni a gazdaságot.

Amit fizetni kell...

A be nem jelentett dolgozó után a mulasztási bírság összege akár egymillió forint is lehet. A NAV a be nem jelentett módon foglalkoztatottak száma, valamint a minimálbér duplája figyelembevételével számolja ki az elmulasztott adót és járulékot, s ennek során abból indulnak ki, hogy a feketén alkalmazottat legalább három hónapig foglalkoztatták. Erre az összegre jön még rá az adóbírság és a késedelmi pótlék, összességében tehát többet veszíthet a munkaadó, mint amennyit nyert a feketén foglalkoztatással. Az alkalmazottól a be nem fizetett személyi jövedelemadót fogja követelni a NAV, ám az erre jutó adóbírság és késedelmi pótlék már a foglalkoztatót terheli. A visszaesők súlyosabb megítélés alá esnek, esetükben nem ritka, hogy a törvényben maximált mértékű, azaz 1 millió forintos mulasztási bírságot állapít meg az adóhatóság. Az egyéb befizetnivalókat pedig úgy számolják ki, hogy a korábbi és a folyamatban lévő ellenőrzés kezdő időpontja közötti időszakban vélelmezik a be nem jelentett foglalkoztatást, mégpedig a minimálbér kétszeresének megfelelő összegig – szedte csokorba a napilap.

A költségvetésnek milliárdos nagyságrendű károkat okoznak ezek a munkáltatók. A NAV szerint tavaly közel 1,1 milliárd, egy évvel korábban pedig csaknem 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását feltáró ellenőrzések során.

Megyei adatok

Hajzer László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének Munkavédelmi Felügyelősége munkavédelmi igazgató-helyettese lapunknak elmondta: tavaly fekete foglalkoztatással kapcsolatban110 szabálytalansággal érintett munkáltatót találtak, a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók száma 232 volt, munkaügyi bírságot 18,93 millió forint összegben szabtak ki. Az idén az első két mutatót tekintve növekedés tapasztalható, hiszen ebben az évben november 26-áig, azaz tegnapig 123 munkáltatónál találtak szabálytalanságot, a szabálytalanul foglalkoztatott munkavállalók száma 281 volt, és 11,26 millió forint értékben szabtak ki munkaügyi bírságot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!