Nyíregyháza hírei

2013.01.23. 16:52

Orbán: a kormány özönvízszerű változásokat zúdított az országra

Vásárosnamény, 2013. január 23., szerda (MTI) - A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben.

Vásárosnamény, 2013. január 23., szerda (MTI) - A miniszterelnök szavai szerint kormánya az emberek mindennapi életét érintő, özönvízszerű változásokat zúdított az országra az elmúlt két évben. Az eltelt két esztendő nagy átalakítása nem volt hiábavaló, 2013-ban már jönnek az eredmények: csökken a rezsi, nőnek a bérek, a nyugdíjasoknak is több jut, mint a pénzromlás üteme, javulni fog a foglalkoztatási helyzet, az államnak pedig van pénze arra, hogy segély helyett egyre több közfoglalkoztatottat állítson munkába - mondta Orbán Viktor kormányfő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban szerdán, a kihelyezett kormányülés után tartott sajtótájékoztatón.

A változások közé sorolta a január 1-jén létrejött járási rendszert - amely megállapítása szerint csak kisebb zökkenőkkel járt -, valamint az oktatási rendszer átalakítását is, amellyel kapcsolatban azt mondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítása alatt működő oktatási szisztéma elindulását is csak apróbb "döccenések" kísérték, "tehát az élet fennakadás nélkül folytatódik az iskolákban".

A miniszterelnök megismételte: a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahely tervét akkor is meg kell valósítani, "ha cigány gyerekek potyognak az égből", vagy ha Brüsszelben válság van. Szólt arról is, méréseik alapján az emberek döntő többsége egyetért a segély helyett munka elvével, vagyis azt várják, a kormány teremtsen lehetőséget arra, hogy segély helyett munkából lehessen megélni, és segélyből ne lehessen több pénzhez jutni, mint munkából. Ez egy elementáris állampolgári igény Magyarországon - mondta.

Orbán Viktort az újságírók faggatták a kormánypárti önkormányzati vezetők által felvett jutalmak ügyéről is. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: ha az ország GDP-je zsugorodik, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben az európai válság következtében nem volt gazdasági növekedés Magyarországon.

Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, "mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket" - mondta a kormányfő.

Az egyébként nagyon jó munkát végző miniszterek sem kaptak jutalmat - jegyezte meg Orbán Viktor, hozzátéve, hogy álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért a tavalyi gazdasági helyzet miatt esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy mivel nem az ő beosztottairól van szó, ezért parancsot nem tud nekik adni, de "erőteljes kérést" tud hozzájuk intézni, ezt meg is tette. Szavait azzal zárta, hogy "majd ha lesz gazdasági növekedés, ha lesz eredmény, akkor az állami szektorban fogunk fizetni jutalmat".

Ezek is érdekelhetik