Nyíregyháza hírei

2013.02.27. 08:41

Jegyzet: Követek itt, s ott

Vállalom az ódiumát: az Amerikai Egyesült Államokból érkező gesztusokat nem tudom fenntartás nélkül fogadni – Nyéki Zsolt jegyzete.

Vállalom az ódiumát: az Amerikai Egyesült Államokból érkező gesztusokat nem tudom fenntartás nélkül fogadni – Nyéki Zsolt jegyzete.

 Olyan szuperhatalom, amely hidegháborús ellenfele, a kommunista Szovjetunió legyűrése óta vindikálja magának a jogot, hogy a világ minden táján megmondja: ki jó vagy rossz, mi helyes vagy helytelen, ki barát, s ki ellenség. Ahogy éppen az érdekei diktálják, s diplomatái is ezt képviselik. Ez a gesztus viszont őszintének hat, és látva a megyeszékhelyen végzett munkát, az itt tett erőfeszítéseket, a megalapozottságot sem vitathatja senki. Az USA budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis jó helyre hozta elismerését, s e döntése talán kicsit kifogja a szelet a huszártelepi próbálkozásokban folyton szegregációt látók vitorlájából is.

A tisztelet és elismerés kijár annak a társadalomnak, amely megteremti a feltételeket az integrációhoz; kijár azoknak az aktivistának, akik a jó ügyet hivatásként értékelve az első vonalban dolgoznak, előítélet nélkül mutatják a jó irányt, nyújtanak segítő kezet; no és persze kijár azoknak, akik a kinyújtott karokat megragadják, de nem azért, hogy felelősséget elhárítva, vég nélkül támaszkodjanak azokra, hanem hogy a közös út egy pontjához érve már elengedhessék, és egyedül lépdeljenek tovább. Szükség van olyan emberekre, akik misszióként élik meg a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatásának feladatát, s nem viszik tévútra önként vállalt küldetésüket – mert hogy mennyi, de mennyi példát látunk ilyenre is… Hányszor jelentek meg ilyen-olyan érdekvédők megyénkben is egy-egy konfliktus nyomán, hogy a sajtót telekürtöljék a kirekesztéssel, de már egyetlen napot sem áldoztak arra, hogy maguk ellenőrizzék: a leszakadt közösség valóban megtesz-e mindent a beilleszkedésért.

Nem, ilyen áldozatokat nem hoztak, politikai bukásuk után menedékjogot kérve keltik rossz hírnevünket külföldön. Az még mindig egyszerűbb, mint minden áldott reggel ellenőrizni, hogy a gyerekek elmentek-e az iskolába, és hogy a szülők estelente kikérdezik-e tőlük a leckét; hogy tisztán, rendben tartják-e a ház körüli portát, s hogy a szakma nélküli állástalanok beülnek-e az iskolapadba azokon a képzéseken, amelyekért nem hogy fizetni nem kell, hanem még keresetpótló juttatást is kapnak érte. Az új generáció sikere elsősorban a családi modellen múlik, a társadalmi közeg csak második lépcső. Ne engedjük bezárulni azt az ördögi kört, amely „a gyerek csak azt teszi, amit otthon lát” érveléssel örökös felmentési és oktalan megértési kényszert szül, s amely épp a segítségre szorulók sorsát pecsételi meg. A kötelező optimizmuson és az elvárt elvi kinyilatkoztatásokon már túl vagyunk, olyan valós összefogásra és tettekre van szükség, mint amilyen most nagyköveti elismerést érdemelt ki.

Nyéki Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!