Nyíregyháza hírei

2013.02.15. 14:09

MSZP: A tényleges megoldás a nyolc órás közmunkaprogram

Nyíregyháza - Szemfényvesztés – közmunka címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken kora délután Halmi József, az MSZP megyei alelnöke Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Szemfényvesztés – közmunka címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken kora délután Halmi József, az MSZP megyei alelnöke Nyíregyházán. „A megyei közgyűlésen napirend előtti felszólalásom után történelmi pillanatot élhettünk át. A közmunkaprogramról kifejtett gondolataim után a megyei közgyűlés elnöke közölte, hogy él a felterjesztési joggal és az ügy mellé áll.

Ezzel együtt fenntartom, hogy nem lehet megélni se 22 800, se 37 ezer, se pedig 47 ezer forintból. Aki ezt állítja, elveszítette a realitásérzékét. Szabolcs-Szatmár-Beregben az országos átlaghoz képest is szegényebb körülmények között élnek az emberek. A kormányzati propagandának számító rezsicsökkentés sokaknak azért nem jelent semmi könnyebbséget, mert nekik eleve már ki van kapcsolva a gáz vagy a villany. Itt még nehezebb a sors, a megélhetés. Felháborító, hogy amikor az Éhségmenet felért Budapestre, a kormányzópárt nem a probléma megoldására törekedett, hanem a provokálásra.

Az időzítés pedig elítélendő: kiderült aznap, hogy a Start-mintaprogram korábbi elemeiből kivesznek, egyszerűen nem indul el. Az eszközellátottság tekintetében valóban történt jelentős előrelépés. A költségvetésben van pénz, de átcsoportosítják. Nem csökkenteni kell, levonni a bért és az órát, hanem a megoldás a tényleges, 8 órás közmunkaprogram lenne. Az külön nehézség, hogy a feladatfinanszírozás mellett az önkormányzatoknak 20 százalék önerőt biztosítaniuk kell. Úgy, hogy közben nem keletkezhet a költségvetésükben hiány. Ezért is mondom azt, hogy a jelenlegi körülmények között szemfényvesztés a közmunkaprogram”.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!