Nyíregyháza hírei

2013.03.21. 15:39

Áder János: vigyázzunk a vízre!

Nyíregyháza - A köztársasági elnök Nyíregyházán új szennyvíztisztítási eljárással ismerkedett meg.

Nyíregyháza - A köztársasági elnök Nyíregyházán új szennyvíztisztítási eljárással ismerkedett meg.Egyre súlyosabb veszélyforrást jelent az emberiség számára a víz szennyezettsége, s egyre nagyobb kihívás napjainkban a vízbázisok megőrzése, megfelelő védelme, valamint a szennyezett víz tisztítása. Új problémaként jelentkezett, hogy egyre több gyógyszermaradvány, biológiai eredetű szennyezés jut a vízbe, s mindezek kiszűrésére a hagyományos szennyvíztisztítási eljárások nem alkalmasak.

Ha pedig nem sikerül azokat valamilyen módon kiszűrni és megsemmisíteni, az élő szervezetekbe bejutva maradandó károsodást okoznak. A Nyírségvíz Zrt. szakemberei sikeresen dolgoznak azokon az innovatív technológiákon, amelyek a jövőben megoldást nyújthatnak erre a súlyos problémára. A téma fontosságát jelzi, hogy a víz világnapja alkalmából csütörtökön Áder János köztársasági elnök Nyíregyházára látogatott, hogy a Nyírségvíz Zrt. szennyvíztisztító-telepén személyesen ismerkedjen meg az új tisztítási eljárásokkal

Innovációs-díj

A víztisztító-telepen Móricz István, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a magas rangú vendéget. Mint elmondta, az elmúlt években, évtizedekben számos szakmai, minőségbiztosítási elismerést, illetve különdíjat kaptak, de munkájukra az teszi fel a koronát, hogy sikereikre személyesen kíváncsi a köztársasági elnök. A köszöntő gondolatok után dr. Balázsy Sándor és Tóth Gábor mutatta be Áder Jánosnak és az őt kísérő városi és megyei vezetőknek „Innovatív vizsgálatok a szennyvizek gyógyszermaradványainak mikrobiológiai eljárással történő eliminálására” című prezentációjukat az újszerű tisztítási eljárásról. Az elmúlt évek vizsgálatai azt mutatták, hogy egyre gyakrabban jelenik meg a szennyvízben többek között gyulladásgátló gyógyszer, antibiotikum, fogamzásgátló.

Bár számos országban történtek próbálkozások a kiszűrésükre, látványos eredmény nem sikerült sehol sem elérni. A probléma megoldására a Nyírségvíz Zrt. létrehozott egy csapatot, amelynek a tagjai 2008-ban laboratóriumi kísérletekkel kezdtek annak az eljárásnak a kidolgozásához, hogy a mikroorganizmusok lebontsák a gyógyszermaradványokat. A laboratóriumi vizsgálatokat 2010-ben félüzemi kísérletek követték, 2012-ben pedig már üzemi kísérletek bizonyították, hogy jó úton haladnak a Nyírségvíz Zrt. szakemberei. Munkájuk szélesebb körben is ismertté vált, s tavaly novemberben Innovációs-díjjal ismerték el fáradozásaikat. Munkájuk azonban nem ért véget, számos kérdésre kell még választ találniuk a kutatással foglalkozó szakembereknek.

Új kihívások

A tájékoztatót szakmai megbeszélés követte, majd a köztársasági elnök megismerkedett a víztisztítótelep működésével. Az üzem megtekintése után tájékoztatást adott látogatásának céljairól a sajtó munkatársainak.

Mindenkiben felvetődhetett, hogy miért vagyok itt, miért jöttem erre a tisztítótelepre. Mint a mögöttem lévő gyermekrajzon is látható, a víz az élet forrása, éppen ezért fontos, hogy vigyázzunk rá – mondta Áder János. – Március 22-e, a víz világnapja jó lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a vízzel kapcsolatos világméretű problémákra. Sokunk számára természetes, hogy kinyitva a csapot, jó minőségű vizet ihatunk, de kétmilliárd ember számára ez egyáltalán nem megszokott mindennapi dolog. Hazánk jó helyzetben van, jó földrajzi adottságokkal rendelkezik, gazdag vízkészlete van. Önmagában azonban mindez kevés a jó ivóvízhez, sok ember munkája és szakértelme kell még hozzá.

Ilyen jó szakembergárdával rendelkezik a Nyírségvíz Zrt. is, amely negyedmillió ember számára gondoskodik nap mint nap jó ivóvízről. A cégnek egyébként több területen kell helyt állnia. Egyrészt megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízről kell gondoskodnia, meg kell oldania továbbá a szennyvíz tisztítását, és az új kihívásokra meg kell találniuk a megoldást. Ez utóbbira is megtalálták a helyes technológiát, ezt jelzi az Innovációs-díj. Javasoltam, szabadalmaztassák ezt az új technológiai eljárást. Vannak még tisztázatlan kérdések, s ezek megfejtése érdekében kutatnak, kísérleteznek tovább. Gratulálok a csapat tagjainak.

Helikopterrel szállítottak

Áder János köztársasági elnök programjának következő állomásaként Ibrány kertvárosi részében ismerkedett a hókatasztrófa utáni helyreállítási munkálatokkal, ahol éppen helikopterrel szállították el a múlt heti szélviharban összetört, elhajlított magasfeszültségű tartószerkezeteket.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka arról adott tájékoztatást, hogy milyen munkálatokban vettek részt az elmúlt napokban a katonák, dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság vezetője pedig arról adott átfogó képet, hogy milyen lépésekben sikerült felszámolni a térségben a március 14-i hó- és szélvihar után kialakult katasztrofális helyzetet. Áder János köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a helyreállítási munkálatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!