Nyíregyháza hírei

2013.03.04. 15:44

Bőven van jelentkező a bérlakásokra

Nyíregyháza, Vásárosnamény, Fehérgyarmat - Jóval több az igénylő, mint a szociális bérlakásokban élők száma.

Nyíregyháza, Vásárosnamény, Fehérgyarmat - Jóval több az igénylő, mint a szociális bérlakásokban élők száma.

 Napjaink nehéz gazdasági helyzetében egyre több ember nem tudja megoldani lakásgondját, önkormányzati segítségre vár. Az önkormányzatok nincsenek azonban könnyű helyzetben, hiszen jóval többen vannak az igénylők, mint a kiutalható lakások száma. Az igénylők között egyaránt vannak nagycsaládosok, egyedülállók és gyermektelenek is. Összeállításunkban annak jártunk utána, megyénk városai mennyire tudják segíteni a rászorulókat szociális bárlakásokkal.

A megyeszékhelyen jelenleg közel ugyanannyian várnak önkormányzati bérlakásra, mint amennyien ilyen típusú lakásban élnek: a bérlakásban élő háztartások száma 1784, miközben 1750-en várnak lakásra – tudtuk meg Szabó Edinától, a NYÍRVV Nonprofit Kft. szóvivőjétől.

Nyíregyházán összesen 1929 bérlakás van, melyből 1271 összkomfortos, 291 komfortos, 179 félkomfortos, és 188 komfort nélküli, a lakásállomány az eladások 2000. évi leállítása óta nem csökkent. Jelenleg 151 üres lakás található a városban, ezek 47 százaléka felújítás alatt áll, a többit műszaki állapota miatt nem lehet kiutalni, a lakások egy részét pedig előre nem látható helyzetekre kell fenntartani. Az igénylők száma folyamatosan emelkedik. Létszámuk 2008 óta megkétszereződött, bár tavaly félezerrel csökkent a várakozók száma amiatt, hogy azokat, akik már két éve nem jelentek meg az adategyeztetésen, törölték a listáról – tudtuk meg a szóvivőtől.

Nyíregyházán több típusú bérlakás van – szociális, költségalapú és piaci hasznosítású –, a jogosultság ennek megfelelően eltérő, melyet önkormányzati rendelet szabályoz. A lakbér a lakás komfortfokozatának, illetve övezeti besorolásának megfelelő, így a legolcsóbb lakás négyzetméteréért havonta 45, míg a legdrágább, piaci hasznosítású lakásért 500 forintot kell fizetniük a bérlőknek, az átlagos lakbér Nyíregyházán 312 forint/négyzetméter.

Ha a bérlők nem teljesítik a bérleti szerződésben és jogszabályban meghatározott fizetési kötelezettségüket, van lehetőség arra, hogy egy peres és végrehajtási eljárást követően kiköltöztessék őket a bérlakásból, az eljárás során azonban végig van lehetőség a megegyezésre. A NYÍRVV Nonprofit Kft.-nek nem célja a bérlők kiköltöztetése, és jellemzően megállapodásra törekszik a hátralékosokkal, és amennyiben szükséges, alacsonyabb komfortfokozatú, olcsóbb lakásokat igyekszik biztosítani számukra – például a Huszár- lakótelepen. Ugyanakkor fel kell lépni mindazokkal szemben, akik rendszeresen és hosszú ideje nem fizetik a lakhatás költségét, nem teljesítik az adósságkezelés feltételeit, és a részletfizetés biztosítása ellenére sem törlesztik hátralékukat – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina

Vásárosnamény önkormányzata harminckét bérlakással rendelkezik, a kihasználtság szinte száz százalékos. – Csak azért mondom azt, hogy szinte, mert most van épp egy üresedés a Bartók Béla utcán lévő épületben, de már erre is azonnal akadt 10-12 pályázó – tájékoztatta lapunkat Filep Sándor, a beregi település polgármestere, aki elmondta: arról, hogy ki költözhet be, szociális alapon dönt a pénzügyi bizottság.

– Azért a pénzügyi bizottság és nem a polgármester, hogy ne egyszemélyes döntés legyen az, hogy ki költözzön be. A bérlakásokkal kapcsolatban Filep Sándor közölte: egy lakás 40-45 négyzetméteres, a lakbér pedig havi 12-14 ezer forint plusz a rezsiköltség. – Ritkán van üresedés, de ha van, pályázó nyomban akad. A szociális bérlakáshoz tartozik egy karbantartó, valamint a hivatalban is dolgozik egy lakásgazdálkodási ügyintéző, akihez bármilyen panasszal fordulhatnak a lakók. Az épület viszonylag új, a 2000-es évek elején épült, kifogástalan állapotnak örvend – fogalmazott Filep Sándor.

Fehérgyarmaton érdekes a helyzet, hiszen a az egykori bérlakások 95 százalékát felvásárolták a bennük élők, így most hat szociális bérlakással rendelkezik csak az önkormányzat. – Jelenleg hat bérlakásunk van, de ezekben mindegyikben laknak. Két lakásunk sajnos lakhatatlan állapotban van. Felújítani nem tudjuk önerőből, talán ha sikerülne rá pályázaot nyerni – közölte dr. Tilki Attila polgármester, aki hozzátette: költségalapú bérlakásaik is vannak, azokat piaci áron utalják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!