Nyíregyháza hírei

2013.03.11. 12:22

MSZP-sajtótájékoztató: Szövetségben a változásért az oktatáspolitika terén is

Nyíregyháza - „Program alapon kíván együttműködni az ellenzéki erőkkel a Magyar Szocialista Párt, hogy 2014-ben a jelenlegi kormány demokratikus úton leváltható legyen.

Nyíregyháza - „Program alapon kíván együttműködni az ellenzéki erőkkel a Magyar Szocialista Párt, hogy 2014-ben a jelenlegi kormány demokratikus úton leváltható legyen. Ennek a programnak a részét képezik az oktatásügyi kérdések” – kezdte hétfői, nyíregyházi sajtótájékoztatóját Jeszenszki András, aki Hiller Istvánnal és Kunhalmi Ágnessel közösen képviselték a baloldali pártot az oktatásügyi tárgyalássorozaton. „Elfogadhatatlan a tudáshoz való hozzáférés lehetőségének szűkítése, a felsőoktatásban a röghöz kötésnek nevezett hallgatói szerződések intézményének bevezetése. A „Szövetségben a változásért” pártjai kormányra kerülésük esetén az adminisztratív akadályokat felszámolják.

Cél az iskolai és pedagógusi autonómia újbóli megteremtése. Lényeges az állami-önkormányzati iskolák világnézeti semlegességének biztosítása. A szakképzésben helyre kell állítani a hosszú távon is alkalmazható elméleti és gyakorlati képzés egyensúlyát úgy, hogy a szakképzésben tanulók a munkaerőpiac által is színvonalasként elfogadott olyan tudást nyerjenek, amely a lehetséges változásokhoz való alkalmazkodást is biztosítja. Az önfinanszírozó felsőoktatás színvonalromboló rögeszme.

A „Szövetségben a változásért” egyeztetési folyamatban résztvevő pártok az oktatásban és a nevelésben az esélykülönbségek csökkentését, a hátrányos helyzetben élő gyermekek, diákok lehetőségeinek növelését, a tehetséggondozás elősegítését nem csak indokoltnak, hanem országunk jövője szempontjából meghatározó ügynek tartják. A jelenlegi uniformizáló törekvésekkel szemben kormányra kerülésük esetén jogi és pénzügyi eszközökkel, korábbi és új programok alkalmazásával, hazai és európai uniós források segítségével ennek a célnak érvényt kívánnak szerezni” – zárta mondandóját Jeszenszki András, az ellenzéki együttműködés oktatáspolitikai programjában részt vevő MSZP delegációjának nyíregyházi tagja.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!