Nyíregyháza hírei

2013.04.03. 12:29

A belvízhelyzet tovább fog romlani

Nyíregyháza  – Nincs rendkívüli helyzet, sem olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne, csupán tájékoztatni és tájékozódni érkeztem – nyugtatta meg a szerdai védelmi igazgatási megbeszélést követően az újságírókat Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a megyeházán.

Nyíregyháza  – Nincs rendkívüli helyzet, sem olyan, ami azonnali beavatkozást igényelne, csupán tájékoztatni és tájékozódni érkeztem – nyugtatta meg a szerdai védelmi igazgatási megbeszélést követően az újságírókat Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a megyeházán. A tanácskozás célja a jelenlegi állapotok felmérésén túl az ár- és belvízhelyzetre való felkészülés volt, a résztvevőket a katasztrófavédelmi és a vízügyi szakemberek tájékoztatták a megyei helyzetről. Bakondi György azt mondta, hazánkban szinte valamennyi vízfolyás – kisebb folyók, patakok és erek – árad, több helyen III. fokú a készültség. Az ország több pontján újra havazik, ott a hóhelyzet kezelése az árvízi védekezéssel párhuzamosan zajlik.

– Ahol nem a hó, ott az eső esik, amit azt jelenti, hogy a következő napokban is folytatnunk kell a védekezést, és most mutatkozik meg annak a munkának az eredménye, amit a katasztrófavédelmi igazgatóságok az elmúlt évben a csatornák tisztításával végeztek. Hazánk nagy folyóin még nem indult el komoly áradás, ennek intenzitása attól függ, hogy a vízgyűjtőkön mekkora mennyiségű a hó és hogy az milyen ütemben olvad majd el. A szomszédos országokkal rendszeres az információcsere, az árhullám-érzékelő rendszer működik és valamennyi, a védekezésben részt vevő szereplő tisztában van azzal, mi a feladata. A települések kockázatelemzése tavaly megtörtént, tudjuk, hogy melyek a legveszélyeztetettebb térségek, az indulókészletek egy részét ennek megfelelően nem a központi raktárban, hanem ezeken a helyszíneken tároljuk – mondta a főigazgató.

Napi több, mint 1,6 millió köbméter

Bodnár Gáspár, a Fetivizig igazgatója arról beszélt, hogy az idei év első három hónapja szokatlanul csapadékos volt, márciusban például volt olyan terület, ahol az átlagos 35–40 milliméter helyett 192 milliméter csapadék hullott. – Működési területünkön jelenleg 361 kilométer hosszan tartunk árvízvédelmi készültséget, 298 kilométeren I. fokú, 36,5 kilométeren II. fokú, 27,5 kilométeren pedig III. fokú készültség van érvényben – utóbbit azért kellett elrendelni, mert Nagyecsed és Olcsva között jelentős, tartósnak ígérkező vízszintemelkedés következett be. A határmenti országok vízügyi szakembereivel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a 68 állomásból álló, ötpercenként adatokat szolgáltató távjelző rendszer kiválóan működik, melynek jelentősége ezekben az időszakokban mutatkozik meg – mondta Bodnár Gáspár, és hozzátette: a belvízhelyzet az esőzések miatt tovább fog romlani. – Az elöntött terület nagysága a működési területünkön meghaladja a 15 ezer hektárt, a szivattyúk naponta több, mint 1,6 millió köbméter vizet emelnek át. Munkatársaink a szivattyútelepek üzemeltetése mellett végzik a vizek irányított levezetését, folyamatosan eltávolítják a vízfolyási akadályt képező uszadékot, takarítják a zsilipek, átereszek környezetét, működtetik a tározóikat – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!