Nyíregyháza hírei

2013.04.25. 10:40

Csökken a kereslet a virágokra

Nyíregyháza, Mátészalka - A ballagók inkább az anyagi javakat részesítik előnyben - mondja a virágboltos.

Nyíregyháza, Mátészalka - A ballagók inkább az anyagi javakat részesítik előnyben - mondja a virágboltos.

 Szombaton a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium ballagásával kezdeti veszi az idei ballagási dömping, melynek természetesen szerves részét képezik a virágok, csokrok, különféle kompozíciók. Ennek kapcsán kerestünk meg egy virágboltost, mondja el, érzi-e már a megnövekedett forgalmat üzletében. Vass Tünde elsőre meglepő dologról számolt be lapunknak, hiszen elmondta: a nagyobb csokrokat már nem igazán keresik, inkább csak egy-egy szál értékesebb virágot visznek a fiataloknak.

– Higgye el, tudom miről beszélek, hiszen tizenöt éve vagyok a szakmában – mondja a Dózsa György utca elején lévő virágbolt tulajdonosa. A nagy, a ballagó diákot is beterítő kompozíciók ideje leáldozóban van, ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy az emberek egyre kevesebbet tudnak költeni a ballagásra, amelynek valljuk meg őszintén, elég sok járulékos költsége van. Gondolok itt az egyéb ajándékokra, ebédre, ruhára – mondta Tünde, aki szerint a mai gyerekek inkább kérnek pénzt a szülőktől, mint hogy több kilónyi virágcsokorral a kezükben roskadozzanak az iskolai ünnepség alatt. A virágboltos hozzátette, régen a szülők a minél nagyobb méretű csokor révén igyekeztek kifejezni szeretetüket.

Az idei tapasztalatokról elmondta, már egy-egy előrendelés érkezett, de az igazi nagyüzem általában a ballagások napján tapasztalható.

Megkérdeztünk a témában két oktatási intézményt: ők szabályozzák-e valamiképpen azt, hogy a szülők és a hozzátartozók hogyan és miképp áraszthatják el virágokkal a gyerekeket.

– Mi többször bemondjuk,hogy a virágok átadására biztosítunk időt, s ezt az idők során a szülők el is fogadták. Azt természetesen nem tudjuk megakadályozni, hogy malomkeréknyi csokrokat adjanak át, ez az ő józan belátásukra van bízva – mondta Huszárné Kádár Ibolya, a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium intézményvezetője. Újabban több a lufi, ami még vidámabbá teszi a ballagást. Az én időmben még arra is volt példa, hogy a szemközti koli elé behozták megmutatni a konyhabútort – elevenített fel egy tréfás pillanatot.

A Mátészalkai Szakképző Iskola és Kollégium Gépészeti Szakközépiskolájában május 4-én rendezik a ballagást. A részletekbe Nagy József inzézményvezető-helyettes avatta be lapunkat. – Nem volt még abból soha probléma, hogy a szülők olyannyira elhalmozták volna a gyereket virággal, hogy az kidőlt volna idő előtt a sorból.

A pedagógus a ballagás részleteibe is beavatott bennünket: az utolsó osztályfőnöki óra után idulnak el a ballagók a termükből, majd felsorakoznak az udvaron. Ekkor nyílik lehetőség a virágátadásra, majd kezdetét veszi az ünnepség. – A gyerekeknél csak annyi virágot hagynak ott a szülők, amit kényelmesen elbírnak – mondta Nagy József, aki hozzátette: idén 161 gyerekekük hagyja el az alma matert.

KM-TG

Népszerű virágok

kála 300 forint

flamingó 600 forint

strelícia 1000 forint

helikónia 1200 forint

orchidea 2000 forint

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!