Nyíregyháza hírei

2013.04.17. 12:43

Kajmán a lakótárs – de meddig?

Az interneten mindenféle állat kapható, így a további sorsuk már ellenőrizhetetlen.

Az interneten mindenféle állat kapható, így a további sorsuk már ellenőrizhetetlen.Az emberre is veszélyes aligátorteknőst találtak pár napja a győri csatornahálózatban, de a Dunából fogtak már ki piranját is, amelyet az egyik legvérengzőbb halként ismerünk. Feltehetően mindkét esetben a méretük miatt szabadultak meg tőlük a korábbi gazdák, s a legegyszerűbb, de ugyanakkor a legveszélyesebb módot választva szabadon engedték az egykor oly kedves állatokat.

Összeállításunkban annak jártunk utána, milyen hobbiállatok számítanak veszélyesnek, miket tartanak napjainkban az emberek, s milyen előírások vonatkoznak az egzotikus, illetve a védett állatok tartására.

Boa megrendelésre

– Sokan érdeklődnek veszélyesnek számító állatok után, azonban mi nem tartunk belőlük. Úgy tudom, más üzletekben kapható törpekajmán és skorpió is – mondta el érdeklődésünkre Hámori Mónika, a nyíregyházi Tűzhal Díszállatkereskedés tulajdonosa. – A veszélyes állatokra – többek között az aligátorteknősre, a keselyűteknősre, a boára, anakondára, tigrispitonra, a sziklapitonra, a viperafélékre, a csörgőkígyófélékre, a gömbhasú pókokra, a skorpiókra – szigorú előírások vonatkoznak.

– A kereskedőnek be kell jelentenie, ha eladta, s a hatóság is ellenőrzi, hogy az állatot megfelelő méretű helyen és biztonságban tárolják-e. Most van nálunk egy közönséges boa, megrendelésre hoztuk, de tartozik hozzá egy tenyésztői bizonylat is, ami igazolja az eredetét. A hazánkban védett állatoknak is van úgynevezet CIT-papírjuk. A görögteknősünk fényképes engedélye augusztus 6-ig érvényes, utána a környezetvédelmi főfelügyelőségen kell az engedélyt meghosszabbítani. Sajnos, ma már az interneten keresztül minden kapható, bármilyen veszélyesnek tűnő állatot be lehet szerezni, s akkor az állatok további sorsa már ellenőrizhetetlen.

A csengeri Viski István vásárolni jött az üzletbe. – Nekem akváriumom van, a pedagógus barátom terráriumában azonban van többek között iguána és kaméleon is, de azok nem számítanak veszélyesnek. Semmiképpen nem vennék erős harapással vagy méreggel rendelkező állatokat, a családomat nem tenném ki ennek a veszélynek. Van lovunk, kutyánk, amik társaink a mindennapos életben. A veszélyes állatokat tudni kell gondozni – mondta a fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!