Nyíregyháza hírei

2013.04.12. 14:15

Kásler Árpádra vár a reményvesztett adósok tömege

Nyíregyháza - Vasárnap délután az Eötvös József Gyakorló Általános Iskolába várják az érdeklődőket, ahol a „Kiút a devizahitelek fogságából” címmel tart előadást Kásler Árpád.

Nyíregyháza - Vasárnap délután az Eötvös József Gyakorló Általános Iskolába várják az érdeklődőket, ahol a „Kiút a devizahitelek fogságából” címmel tart előadást Kásler Árpád.

Nincs olyan matematikai képlet, aminek eredményeként kijönne az a tartozás, amit a bank követel – ezt mondja szinte minden deviza adós, azok az emberek, akik ugyan forintban igényeltek kölcsönt a bankoktól, de azt devizában tartották számon, majd minden létező jogos, és kitalált költséget a deviza napi árfolyamán felszorozva írtak a tartozáshoz. Aki megtanulta a szorzást, nem is értheti, hogy ha a szorzandót megszorozzuk a szorzóval, miért nem a szorzatot, hanem annak valamilyen hatványát kapjuk.

Hárman ülünk egy kis üzletben, Chrabák Sándor kezdi saját sorsának bemutatását. 2008-ban vettem fel lakásvásárlás céljából 6,6 millió forintot, mint deviza hitelt. Öt évig fix, havi 40250 Ft törlesztővel fizettem. Ez lejárt, bementem a bankba, hogy lássuk, most hogyan állunk. A bank szerint 88000 Ft az új törlesztő részlet, ha egy összegben tudnám kifizetni, akkor 11 millió 111 ezer forintot kérnek. Egy másik lehetőség, ha az árfolyamgátat elfogadva az állam egy millió forinttal segít nekem, de utána nincs lehetőség semmilyen módosításra. Ez esetben 70 000 Ft lenne a havi törlesztés öt évig, utána megint változni fog. Ezt a dupla nagyságú összeget nem lehet fizetni. Eddig befizettem nagyjából 2,5 millió forintot. A tervezett futamidő 35 év volt. Ha most tudnék fizetni, a bank akkor is kihelyezett 6,6 millió forintot, és beszedne 13,5 millió forintot. Ez szerintem nem tisztességes kereskedelmi kamat.

A bank ajánlata szerint, ha vállalni tudnám, öt év múlva már keresne rajtam a bank 1,5 millió forintot, és még követelne 25 évig valamennyi pénzt, aminek összegét most megmondani sem tudják. Ezért szerveztem egy kisebb közösséget a hasonló sorsúak között, és mentünk a fővárosba tüntetni. Mára a közösség már több mint száz főből áll. Látom, hogyan mennek tönkre az emberek, nincs pénzük élelemre, fűtésre, sokan öngyilkosok lettek.

Egy fiatal hölgy csak név nélkül nyilatkozva mondta el: nekem a szüleim is beleestek a devizahiteles csapdába, és mi sem kerültük el. Nem merünk a párommal gyermeket vállalni, mert ebben a helyzetben kérdés, hogy nekünk meddig lesz tető a fejünk fölött. 2005-ben vett fel a párom 5 millió Ft-ot. A bank szerint a mai tartozás 6,6 millió forint. Havonta 80 ezer forintjával nyolc év alatt szerintem a tartozást már visszafizettük. A szüleim 2008-ben vettek autót Svájci Frank alapú hitelre. A közel 3,5 millió forintot visszafizették, de a követelés szerint még 5 évig kell törleszteniük. Ez közel 4 millió forint további követelés. A bankoknak azt kellene megérteni, hogy ha a tartozást visszaszámolnák az eredeti árfolyamon felvett devizára, akkor maradna pénzünk fogyasztásra, amivel másoknak is lenne bevétele, így viszont egymás után dől be mindenki. Amíg nincs lehetőség, nem születhet meg a gyermekünk.

Rolandnak már felmondta a bank a szerződését. 2008-ban vettünk fel 6,7 millió forint hitelt lakásvásárlás céljával. Ma ez a tartozás megközelíti a 12 millió forintot. Fél évig fix törlesztő részlet volt 32 ezer forint, amire azt mondták, utána sem fog nagyon megnőni. Ez nőtt öt éves türelmi idő után havonta 80-90 ezer forintos törlesztő részletre. A bank ajánlatait összevetem a PSZÁF hitel kalkulátorával, eszerint a havi törlesztő részletem 60 ezer Ft lehetne, a mostani 110-120 ezer forint helyett. Ennek futamideje 20 év.

Végül lássuk a 22 milliós Suzukit. Sz. egy Suzukit vásárolt nagyjából 4 millió forint Svájci Frankos devizahitelre. Befizetett 600 ezer forintot, a maradék 3,4 millió első ránézésre. A havi törlesztő részlet 41 ezer forint. A bank kiszámolta, hogy mennyi lenne szerintük a tartozás ma. Sz. nem akart hinni a szemének, a fix törlesztő részlet miatt a futamidő kicsit megnőtt, egészen pontosan 518 hónap, azaz valamivel több, mint 43 év. Sz. nem fiatal már, tudja, hogy ennyi időt nem tölt már szerettei körében, de olyan autóról sem tudunk, ami ennyi ideig mozgásképes marad. Ha valaki meri összeszorozni a törlesztő részletet a hónapok számával, talán még egy kicsit el is tölti a büszkeség, hiszen a mi autónk 22 milliónál is többe kerül, azaz igazi luxus márkát gyárt a magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!