Nyíregyháza hírei

2013.05.28. 15:34

Állami vagyon önkormányzati kézben

Baktalórántháza, Ömböly, Nyírgyulaj, Bátorliget - Több mint négyszáz önkormányzat ingyen használhat állami ingatlanokat tizenöt évig.

Baktalórántháza, Ömböly, Nyírgyulaj, Bátorliget - Több mint négyszáz önkormányzat ingyen használhat állami ingatlanokat tizenöt évig.

 Mintegy 1,2 milliárd forint értékben ad át térítésmentesen ingatlanokat az állam 417 önkormányzatnak - jelentette be a napokban Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Mint kifejtette, főleg beépítetlen belterületi földekről van szó, továbbá van köztük játszótér, lovarda, irodaház és lakóház is.

Kötelező feladatok ellátására

Az ingatlanok között szerepel 15 olyan is, amelyet korábban az állam visszavett PPP-konstrukcióból és eddig térítésmentes használatot biztosított, most pedig tulajdonba adja.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. több mint 5000 ingatlant ajánlott ki az önkormányzatoknak, amelyek a listáról választhattak. Az államtitkár tájékoztatása szerint a parlament előtt lévő törvényjavaslat kimondja, hogy az átvett ingatlanokat az önkormányzatoknak 15 évig a kötelező feladataik ellátásához kell hasznosítaniuk.

December 31-ig köt velük szerződést az MNV, s minden év végén beszámolót kell készíteniük arról, hogyan hasznosították a tulajdonukba került ingatlant. Tállai András úgy vélte: segítség az önkormányzatoknak, hogy a közigazgatási területükön található állami vagyon hozzájuk kerül, sokkal ésszerűbb, ha helyben hasznosítják.

Hogyan hasznosítják?

Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy megyénk települései milyen ingatlanokat kaptak az államtól, s azokat hogyan hasznosítják.

– Az állami tartalékföldekből kaptunk 53 hektár nagyságú területet, amelyet mezőgazdasági célra hasznosítunk. Ezek az állami tartalékföldek a település megélhetését biztosítják – tájékoztatta szerkesztőségünket Trefán Gábor, Ömböly polgármestere.

– A kapott terület kisebbik részén dinnyét, hagymát, uborkát termesztünk, míg egy 40 hektáros területet almával szeretnénk betelepíteni. A telepítésre pályáztunk, most a pályázat elbírálására várunk. A termésnek biztos piaca lenne, ugyanis az Agrana vásárosnaményi telephelyével kötünk majd szerződést.

Nyírgyulaj 1,8 hektár nagyságú területet kapott hasznosításra. Mint Becsei György polgármester lapunknak elmondta, vagy erdőt telepítenek rá, vagy zöldségfélét termesztenek ott.

Bátorliget egy külterületi mezőgazdasági utat kapott hasznosításra, igaz, a gazdák ezt eddig is használták. – Kértük az üres határőrlaktanyát is, mert az önkormányzat szeretne azon a területen foglalkozni tanyasi csirkével, de eddig nem kaptunk sem elutasító, sem igenlő választ. Reméljük, csak megkapjuk hamarosan, hiszen az valóban nagy segítséget jelentene a településnek – válaszolta érdeklődésünkre Antal Mihály, Bátorliget polgármestere.

Városrehabilitáció keretében

Baktalórántháza három ingatlant kapott az államtól, ezek hasznosításáról dr. Rebák Éva jegyző asszony adott tájékoztatást lapunknak.

– Két utat és egy közterületet kaptunk a tulajdonunkba, melyeket a városközpont rehabilitáció keretében hasznosított önkormányzatunk, az utak mentén térkövezést végeztünk, a közterületen pedig buszöböl került kialakításra – közölte a jegyző.

Km-TG


A települések listája

Az alábbi települések kaptak állami ingatlant használatba, zárójelben az ingatlanok számával: Anarcs, Baktalórántháza (3), Bátorliget, Besenyőd (5), Botpalád, Bököny, Buj, Csenger, Dombrád (2), Gávavencsellő, Géberjén, Gulács (2), Győrtelek (2), Kisléta, Levelek, Mátészalka, Mérk (2), Nagydobos, Negyecsed, Nagyhódos (2), Nagykálló, Nyírbéltek, Nyíregyháza (4), Nyírgelse (8), Nyírgyulaj, Nyíribrony (2), Nyírkáta (3), Nyírmada (2), Nyírtét, Nyírtura (3), Ökörítófülpös, Ömboly (2), Penészlek (2), Tarpa (5), Tiszabecs (2), Tiszadada, Tiszaeszlár (2), Tunyogmatolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!