Nyíregyháza hírei

2013.05.22. 15:48

Az ellopott kincsek egy része már újra magyar földön van

Eredményes volt a román és a magyar rendőrség közös munkája, aminek nyomán egy 100 millió forintosra becsült kárt okozó műkincslopás két gyanúsítottját fogták el, és a kincs egy részét szerdán adták át Vállajnál, a határon.

Eredményes volt a román és a magyar rendőrség közös munkája, aminek nyomán egy 100 millió forintosra becsült kárt okozó műkincslopás két gyanúsítottját fogták el, és a kincs egy részét szerdán adták át Vállajnál, a határon. A gyanú szerint idén februárban több, mint százmillió forint értékben loptak el mintegy ötven műkincset egy budapesti belvárosi lakásból. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az elkövetők február 28-án a falat kibontva törtek be a belvárosi lakásba. A betörés észlelése után az ellopott tárgyakat körözni kezdték, a román hatóságok április 19-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével Romániában fogták el a két férfit, aki összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével.

A megtalált műkincsek közül két nagy értékű aranyozott ezüstkupát szerdán adtak át a román hatóságok a magyar rendőrségnek a vállaji határátkelőhelyen. A két műkincset dr. Tarcsa Csaba r. ezredes az MRFK vezetője azonnal továbbadta az ügygazdának.

Bánföldi Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betörési osztályának vezetője az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a lakásban lévő magángyűjteményből mintegy ötven darab - egyenként nagyjából 1-2 millió forint értékű - műkincset tulajdonítottak el az akkor még ismeretlen tettesek. A nyomozásba bekapcsolódott a román rendőrség is, ennek eredményeképpen áprilisban, Romániában elfogták azt a két férfit, aki összefüggésbe hozható a bűncselekmény elkövetésével.

A nyomozásban a megyei rendőrség is szerepet játszott, a román hatóságoktól kapott információk alapján sikerült behatárolni azt az elkövetői kört, amellyel szemben tart az eljárás - mondta Tarcsa Csaba r. ezredes. Az elfogott magyar, illetve román állampolgár szerepének tisztázását és az esetleges további elkövetők felderítését megkezdték a BRFK nyomozói.

A már megtalált két ezüstserleg egyike mintegy nyolcmillió, a másik, négyszáz éves műtárgy értéke körülbelül 600 ezer forint - hangzott el az átadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!