Nyíregyháza hírei

2013.05.23. 17:42

Ismét lehet majd balra fordulni

Nyíregyháza - Alaposan felkavarta az indulatokat a lakosság körében egy közlekedési tábla, amelyet a közelmúltban Nyíregyházán a Korányi Frigyes utcán helyeztek el. A jövő héttől újra használható az átmenő forgalom számára a<strong> Bánki Donát utca</strong> és a <strong>4-es Huszárok útja</strong>.

Nyíregyháza - Alaposan felkavarta az indulatokat a lakosság körében egy közlekedési tábla, amelyet a közelmúltban Nyíregyházán a Korányi Frigyes utcán helyeztek el. A jövő héttől újra használható az átmenő forgalom számára a Bánki Donát utca és a 4-es Huszárok útja.Ez a tábla ugyanis megtiltotta azt, hogy a Korányi utcán a belváros irányába haladók balra nagy ívben befordulhassanak a Bánki Donát utcára. Az ott lakóknak el kell menniük a Kosbor utca - Korányi utca kereszteződésében lévő körforgalomig, s ott visszafordulva jobbra kis ívben fordulhatnak be ebbe az utcába.

A kötelező haladási irányt jelző tábla kihelyezését sok sofőrnek a pénztárcája is bánta az elmúlt hetekben, hiszen súlyos büntetést fizettek azért, mert megszokásból, rutinból vezettek, s nem a kihelyezett tábla szerint közlekedtek.

Megint változik a rend

Lapunkban korábban már foglalkoztunk ezzel a témával. Mint akkor megírtuk, ezt a változtatást a lakosság kezdeményezte, mégpedig azért, hogy kisebb legyen ezen a területen az átmenő forgalom. A közlekedési rend azonban a jövő héten ismét változni fog. Az okokról és a változtatás lényegéről Veres István városi főépítész tájékoztatta szerkesztőségünket.

– Már a kötelező haladási irányt jelző tábla kihelyezésekor szó volt arról, hogy ez csupán átmeneti intézkedés, hiszen alaposan meg kell vizsgálni a környék forgalmát. A vizsgálat megállapította, hogy a tábla miatt alaposan megnövekedett a közeli körforgalom forgalma, amely már így is jóval meghaladja kapacitását: a tervezett 32 ezer jármű helyett naponta 50 ezer jármű halad rajta keresztül, ráadásul csúcsidőben mindez fokozott problémaként jelentkezik.

Nem lesz kötelező haladás

– Mindezt figyelembe véve az a döntés született, hogy továbbra is használható az átmenő forgalom számára a Bánki Donát utca és a 4-es Huszárok útja, vagyis lekerül a kötelező haladási irányt jelző tábla, s balra is befordulhatnak majd az autósok a Korányi utcáról a Bánki utcára – magyarázta Veres István, majd így folytatta:

– Jelenleg két helyen van kihelyezve a lakó-pihenő övezetet jelző tábla. Az egyik beljebb kerül a Törpe utcán, a másikat a Szent-Györgyi Albert utca elején helyezik el, s lesz harmadik ilyen jellegű tábla a Kandó Kálmán utca elején is. A térségben megépül három sebességcsökkentő borda is: egy a Bánki Donát utcában, kettő a Törpe utcában. Mindezt a város vezetése egyeztette a lakosság képviselőivel és közlekedési szakemberekkel is. A NyírVV Nonprofit Kft. munkatársai a jövő héten ennek megfelelően helyezik el a táblákat a lakóövezetben, illetve leszerelik a kötelező haladási irányt jelző táblát is – tette hozzá a városi főépítész.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!