Nyíregyháza hírei

2013.05.07. 13:49

Kiugró lehetőség rejlik a sétálóban

Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. törekvése: egy nyüzsgő, élettel teli utcarészletté váljon a sétáló szakasza.

Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. törekvése: egy nyüzsgő, élettel teli utcarészletté váljon a sétáló szakasza.Az 5 évvel ezelőtt kötött szerződés nyomán egy befektetői csoport szedhetett helypénzt Nyíregyháza sétálóutcájának egy szakaszán, nemrég visszakerült az önkormányzathoz a jog. A minap megtartott egyeztetésen erről tárgyaltak a városvezetés képviselői az üzlettulajdonosokkal.

– A területfoglalás tarifája csökkent, ami mindenképpen pozitívum. Viszont szerencsés lenne, ha rugalmasabban állnának hozzá a behajtási lehetőségekhez. Mi tényleg csak az árufeltöltés miatt szeretnénk változást – jegyezte meg summásan a belvárosi kávéház neve anonimitását kérő üzletvezetője.

– Az önkormányzat és a NYÍRVV Nonprofit Kft. törekvése, hogy egy nyüzsgő, élettel teli utcarészletté váljon a sétáló szakasza, amely jobban kapcsolódik a Kossuth tér vérkeringéséhez, helyet ad a rendezvényeknek, illetve a kapcsolódó programoknak.

A város szeretné, ha a sokszínű üzletek ellenére egységesebbé válhatna a sétáló megjelenése, melyhez számítunk a tulajdonosok javaslataira és együttműködésére – fejtegette Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kt. közterület-kezelési csoportvezetője. Hozzátette: – Új koncepció nem készült a területfoglalás engedélyezésére vonatkozóan, vagyis ezen a szakaszon is az érvényben lévő önkormányzati rendeletben meghatározott, I. zónának megfelelő bérleti díjak érvényesek, amely a Korzó tarifájához képest egy lényegesen kedvezőbb árat jelent a bérlők számára.

A Korzó egyébként a korábbi években kizárólag a kereskedelmi jogok értékesítését végezte, az utca takarítása, karbantartása, a szökőkutak üzemeltetése stb. mindig a NYÍRVV Nonprofit Kft. feladata volt. Ennek megfelelően nem volt szükség az átvételt megelőzően állapotfelmérésre, és nem keletkeztek új kötelezettségek sem társaságunk számára.

– Az átvétel nem befolyásolja a behajtási rendet sem, amely egyébként 2013. április elsején a lakosság kérésére módosult, és reggel 9 óráig engedélyezi az üzlettulajdonosok számára az áruszállítást és rakodást. Ami megváltozott: akik április 15-től rendezvényt szeretnének tartani a sétálóutcában, közterületfoglalási kérelmeikkel a NYÍRVV Nonprofit Kft.-hez kell fordulniuk.

 

Nyitottak az egyeztetésre

– Mi tulajdonjogot szereztünk, évek óta üzemeltetjük pékáruboltunkat a sétálóutcában. Ezért is érint bennünket érzékenyen egy rendelet, ami korlátozza számunkra a behajtást – reagált Lakatos Tibor, a VELA Pékség tulajdonosa. – Az zavar, hogy előzetes egyeztetés nélkül született meg a rendelet a város részéről, eszerint a korábbi napi két behajtás helyett csak a kora reggeli lehetséges, a délutáni nem. Ezt már 10 ezer forintos büntetéssel is nyomatékosították. Mivel igény van a friss, kora délutáni pékárura, kénytelenek vagyunk a közeli parkolóból gyalogosan megoldani a szállítást. Hiányolom, hogy a rendeletalkotás előtt nem adtak lehetőséget az egyeztetésre, pedig nyitottak lennénk.

 

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!