Nyíregyháza hírei

2013.05.24. 11:59

Parázs vita a lakásotthonokról

Nyíregyháza - Az görög katolikus egyház terve a sóstóhegyiek ellenállása miatt meghiúsulni látszik.

Nyíregyháza - Az görög katolikus egyház terve a sóstóhegyiek ellenállása miatt meghiúsulni látszik.

Csütörtök este közel háromszáz sóstóhegyi gyűlt össze azon a lakossági fórumon, melyen a megjelentek egyöntetűen (ki kulturált, ki kevésbé kulturált módon) kinyilvánították azon véleményüket, miszerint nem akarják, hogy a településrészen a görög katolikus egyház lakásotthonokat építsen állami gondozott gyermekek részére. A vita tehát nem volt indulatoktól, bekiabálásoktól mentes.

Becsapva érzik magukat

A fórum moderátori szerepét Petneházy Attila önkormányzati képviselő öltötte magára, aki azért hívta életre ezt az eseményt, hogy az egyház számára nyilvánvalóvá tegye a választói körzetében élő lakosok álláspontját. A megjelentek becsapva érezték magukat, hiszen szerintük az egyház nem tájékoztatta őket arról, hogy lakásotthonokat kíván felépíteni azon a három telken, amit magánszemélyektől vásárolt meg.

A fórum során többen szót kértek, és szinte mindannyian ellenezték az egyház tervét. Azért csak szinte, mert az egyik sóstóhegyi szerint befogadónak kellene lenniük a gondozott gyerekekkel szemben, nem pedig elutasítónak.

A többség tiltakozott

A megjelentek túlnyomó többsége ezzel szemben az ingatlanok elértéktelenedésétől félnek, míg egyesek a közbiztonság és a közhangulat romlásától tartanak. A legtöbb kritika mégis az egyház kommunikációját kifogásolta.

– Nem a pályázat beadása után kellett volna megkérdezni a helyiek véleményét, hanem még jóval a pályázat beadása előtt. Akkor talán nem fajultak volna idáig a dolgok – fogalmazott a sóstóhegyi Nagy Károly.

Erre Morvai Anikó projektmenedzser elmondta, ők igyekeztek tájékoztatni a lakosságot, ami jól kivehető derültséget váltott ki a hallgatóság részéről. Természetesen a kritikák kereszttüzébe került egyház képviselője, Kocsis Fülöp görög katolikus megyés püspök is szót kapott, aki elismerte, valóban hibáztak akkor, amikor nem tájékoztatták megfelelően a helyieket, ezért az elnézésüket kérte.

Csak jót akartak

– Hibáztunk akkor is, amikor előbb vásároltuk meg a telkeket, mint hogy nyert volna a pályázat. Mi nem akartunk mást, csak azt, hogy a gyerekek jó helyre kerüljenek. Egy pillanatig sem merült fel az, hogy ilyen ellenállásba ütközünk itt, Sóstón.

Polgármester úrral folyamatosan tárgyalunk arról, hogy mást megoldást keressünk. Szakmailag nem jó az, ha a három otthon térben távol helyezkedik el, azért gondoltuk, hogy egy településrészen építjük fel őket – közölte Kocsis Fülöp, aki felvetette annak a lehetőségét is, hogy a tervezett három helyett csak egy lakásotthont építsenek fel Sóstóhegyen, de ezt szó szerint lehurrogták a megjelentek, így a püspöknek nem volt más választása, mint hogy bejelentse: nem fog olyan döntést hozni a görög katolikus egyház, ami a sóstóhegyiek ellenállásába ütközik.

Ha kell, jogi útra viszi

Mihalik András egyike azoknak, akitől az egyház telket vásárolt. A sóstóhegyi lakos elmondta: tévedésben volt, amikor aláírta az adásvételi szerződést, ugyanis arról szerinte nem szólt a „fáma”, hogy lakásotthon épülhet a telken. – Én úgy tudtam, hogy paplakot szeretnének létrehozni. Éppen ezért abban az esetben, ha az egyház nem áll el a lakásotthonok megépítésétől, akkor meg fogom támadni a szerződést – fogalmazott Mihalik András, aki szerint a város rendezési terve is úgy fogalmaz, hogy a településrészen csak olyan intézmény jöhet létre, ami az ott lakókat látja el valamilyen formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!