Nyíregyháza hírei

2013.07.03. 08:24

Ha ring a lánc, derűs a tánc

Nyíregyháza - A nagy játszótérteszt (2. rész): a táncos egyensúlyozótól a kétülőkés hintaállványig.

Nyíregyháza - A nagy játszótérteszt (2. rész): a táncos egyensúlyozótól a kétülőkés hintaállványig.

Jaj, úgy élvezem én a strandot... Miénk itt a tér... A lurkóknál nem ez az örökzöld sláger, hanem a játszótér. Vagyis: övék a tér! De milyen is? Ezt mustráltuk Lilivel, Barbival, Ákival és Marcival.

Térültünk-fordultunk, bebarangoltuk a megyeszékhely több tipikus játszóterét, ahol megörültek, hol pedig búsongtak. Kár lenni eltitkolni, hogy vannak elavult, szemre is kevésbé tetszetős helyek, amitől első látásra elmegy a kedvük a gyerekeknek. No, de ne szaladjunk ennyire előre, akár tesztelőink a gyöngykavicsban! Huppanjunk le a tizenegy fából készült pihenőpad egyikére Sóstón, az állatpark és az étterem között, a tó tőszomszédságában, és pásztázzuk a majdnem felhőtlen szórakozást nyújtó játszóteret...

– Gyere gyorsan! – kiáltotta el magát a Kereszt utcai óvodából nemrég kiröppenő Lili, és Barbi azonmód ott is terem. Kedélyesen lipityókáznak, ismertebben fogalmazva libikókáznak, hivatalosan pedig: rendeltetésszerűen használják a mérleghintát. Sokat nem mérlegeltek, egy perc, és máris hintázással múlatják az időt. A pontos megfogalmazás szerint a kétülőkés hintaállvány vendégszeretetét élvezik.

A kiírások arról árulkodnak, hogy a gyártó nyíregyházi cég. Gondolnak, a karikázókra is, hat beállós biciklitároló várja a szülőket, a gyerekeket. És például táncos egyensúlyozó! Hogy az meg mi? Rá kell állni, és stabilan képtelenség végig lépdelni rajta. Miközben illeg-billeg a láncos függőfolyosón áthaladó, a kapaszkodás ellenére is laza csípőmozdulatok árán lehet előre jutni. A gondosan – kötelező jelleggel – kitett táblácskáról megtudjuk a termék nevét, típusát, szabványszámát és azt, hogy 3 éves kortól bárki használhatja. Természetesen a saját felelősségére.

– Nekem ez tetszik a legjobban! – mutatott az erődítményre Marci. A Sóstói út felőli négy tornyos játékvárra utalt, amit íziben megrohamoztak Ákossal. Odébb kistorony csúszdával, függeszkedővel, mászórúddal hívogatja őket, és nem is tudnak ellenállni. A hét éve gyártott termék a száraz időben is jól állja a sarat. Barbinak is fölöttébb tetszik, néhány pillanat, és már mind a négyen bevették a várat a tölgy és az akác árnyékában. Pusztán amiatt lógatják az orrukat, hogy hasznavehetetlen a kötélpálya, mivel leesett a csimpaszkodó ülőkéje. Sajnos, ez gyakran előfordul, hiszen ami működik, az el is romlik. A kötelezés híján is lekötelezettek, mi több, elkötelezettek, úgyhogy irány egy merőben más stílusú, miliőjű játszótér. Nagy a kontraszt. Erről bővebben sorozatunk következő részében.

- KM–LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!