Nyíregyháza hírei

2013.07.29. 12:10

Nem felrázva, keverve!

Nyíregyháza - Mint ahogy arról szombati számunkban beszámoltunk, Nagy János, a Las Palmas bármixere pénteken délután a lapunk felhívására beérkezett limonádéreceptek közül kiválasztotta azt az ötöt, melynek beküldői részt vehetnek a szerdai döntőben. A szakember 10 éve foglalkozik koktélokkal, és nemcsak keveri a finom italokat, oktatja is a fiatal bártender-nemzedéket.

Nyíregyháza - Mint ahogy arról szombati számunkban beszámoltunk, Nagy János, a Las Palmas bármixere pénteken délután a lapunk felhívására beérkezett limonádéreceptek közül kiválasztotta azt az ötöt, melynek beküldői részt vehetnek a szerdai döntőben. A szakember 10 éve foglalkozik koktélokkal, és nemcsak keveri a finom italokat, oktatja is a fiatal bártender-nemzedéket.

– A koktélkészítés folyamatosan fejlődik, hiszen mindig vannak új italok és összetevők, és egyre nagyobb a látvány jelentősége is. Időről időre megjelennek addig nem használt eszközök, fontos szerep jut a jégfaragásnak és a bártrükköknek – mesélte lapunknak Nagy János, aki szerint csak kevesen tudják, hogy a koktélkészítés lényeges eleme a kommunikáció is.

– Folyamatos kontaktusban vagyunk a vendégekkel, beszélgetünk velük, történeket mesélünk, éppen ezért aki jó bártender szeretne lenni, annak ezen a téren is kiváló képességekkel kell rendelkeznie. A képzések egyébként nagyon népszerűek, kis túlzással azt is mondhatnám, hogy mindenki bártender szeretne lenni. Ennek a munkának azonban vannak árnyoldalai is, nem mindenki látja, hogy napi 12–14 órás folyamatos készenlétet követel, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyelőre csak kevés étteremben alkalmaznak bártendereket. A fővárosban ennek komolyabb kultúrája van, vidéken még van hová fejlődni. – Azt mondja, ebben a szakmában is nagyon fontos a folyamatos megújulás.

– Nézem az interneten a recepteket és felkérésre én is találok ki új koktélokat. Vannak szabályok, amiket természetesen be kell tartani, de ezen túl az új receptek megalkotásának csak a fantázia szabhat határt. A legnépszerűbb még mindig a mojito és a piña colada, de egyre többen választanak pálinkakoktélt is. Én szeretem a különleges összetevőket, így például szívesen készítek koktélt violasziruppal, és hibiszkusszal is – utóbbi a pezsgőben kinyílik, és nemcsak az íze kellemes, de a látványa is üdítő.

Igazi hűsítő

– A limonádé eredeti receptúrája felforralt, majd lehűtött desztillált vizet ajánl, otthon természetesen nem kell ragaszkodni a hivatalos verzióhoz. A limonádék közül a zöldalmapürés és uborkás a kedvencem, mert a nagy melegben igazi hűsítő. Sokan szeretik a különböző ízesítésű cseppekkel, szirupokkal megbolondított limonádét, én a friss gyümölcspürékkel készítetteket is szívesen készítem – mesélte lapunknak Nagy János.

Szerdai döntő

A limonádéverseny döntőjét július 31-én, szerdán 15 órától rendezzük a Las Palmasban. Akiket a döntőben várunk: Hajdu László, Dinó Csaba Krisztián, Zsindelyes Tamás, Gyetkó Lászlóné és Grygorian Gabriel. Találkozzunk szerdán a Las Palmasban, hogy kiderüljön: kié a legjobb limonádé!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!