Nyíregyháza hírei

2013.08.26. 14:02

Az ősbemutatók évada kezdődik

Nyíregyháza - Zenés népi játék, komédia, tragédia és mesejáték is szerepel a repertoáron.

Nyíregyháza - Zenés népi játék, komédia, tragédia és mesejáték is szerepel a repertoáron.Dolgos hónapokon vagyunk túl, hiszen a társulat nagy része a nyári szünetben is sokat dolgozott – kezdte az ünnepélyes évadnyitó társulati ülést dr. Tasnádi Csaba, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője.

– Sok meghívásnak tettünk eleget határokon innen és túl – erdélyi turné, Eurorégiós Színházi Találkozó, Sorompók nélkül fesztivál, POSZT –, és a szabadtéri nyár is számtalan feladatot rótt a színház dolgozóira, mint ahogy a non-profit kft.-vé alakulás is csak úgy lehetett zökkenőmentes, hogy az önkormányzat szakemberei mellett a teátrum gazdasági osztálya is rengeteget dolgozott – köszönet jár ezért mindenkinek. A színházi fesztiválokra meghívott előadásainkra a sokszínűség jellemző, hiszen van köztük gyerekdarab, felolvasó színház, történelmi színmű és bohózat is, ami azt jelenti, hogy nem csupán egy kiemelkedő előadásunk van, hanem a legtöbb műfajban fel tudunk mutatni kiváló teljesítményeket.

Az, hogy több mint tízezren vettek részt a szabadtéri színpad programjain, az év közben végzett munkák visszaigazolása, hiszen azt jelzi, hogy az emberek nyáron is vágytak színházi élményekre. De a bérleteladások száma is optimizmusra ad okot: tavaly az év ugyanezen időszakában 11 millió forint folyt be a bérletekből, most pedig 13 millió forintnál járunk. Erre büszkének kell lennünk, hiszen azt mutatja, hogy jó az az út, amelyen haladunk, és hogy a nézőknek tetszik az a műsorpolitika, amit évek óta folytatunk. Széles nézői igényt kell kielégítenünk, ezt pedig csak széles repertoárral lehet.

Ennek a jegyében épül fel a most induló évad is, ahol négy ősbemutatót is tartunk. Ezzel a számmal abszolút csúcstartók vagyunk, a hazai színházak átlaga ezen a téren ugyanis egy alatt van. Ennek az az oka, hogy egy ősbemutató mindig kockázatosabb, mint egy ismert, bejáratott darab. Mi azonban érzünk magunkban annyi erőt, hogy merjük vállalni ezt a kockázatot. Jó színészeink és jó rendezőink vannak, de a nézőkben is bízunk, akik értő közönségként az ismeretlen utakra is velünk tartanak – mondta Tasnádi Csaba.

Az évadnyitó társulati ülésen jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki arról beszélt, hogy nemcsak a megyeszékhelyen élők, de a fenntartó is szereti a színházat. – A számok azt mutatják, hogy jó döntés volt a színház kezébe adni a szabadtéri szezont. Ez a lépés is része annak a folyamatnak, ami a város kulturális életének megújítását célozza – mondta a polgármester, és hozzátette: az önkormányzat a maga részéről mindent megtesz annak érdekében, hogy a társulatnak csak a munkájára kelljen koncentrálnia.

 

A 2013/14-es évad bemutatói

NAGYSZÍNPAD

Tamási Áron – Csík Zenekar: Énekes madár – zenés népi játék

Lengyel Menyhért: Lenni vagy nem lenni – komédia

Vajda Katalin – Fábri Péter: Anconai szerelmesek 2 – zenés vígjáték. Ősbemutató

William Shakespeare: Coriolanus – tragédia

Török Sándor: Valaki kopog – zenés ágyrajárás. Ősbemutató

KRÚDY KAMARA

Forgács Péter, Novák Eszter: Tűzoltó leszel – zenés pályaválasztási útmutató. Ősbemutató.

Lőrinczy Attila: Balta a fejbe – tragikomédia

Friedrich Dürrenmatt: János király – keserű komédia

Max Frisch: Biedermann és a gyújtogatók – tandráma

GYERMEKELŐADÁSOK

Weöres Sándor: Csalóka Péter – zenés mesejáték

Tomku Kinga-Kazár Pál: Jonatán visszavág – zenés vitaminbomba. Ősbemutató

OVIS BÉRLET

Lyman Frank Baum: Oz, a nagy varázsló – zenés mesejáték

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Hattyúcskák tava – táncos mesejáték

Paul Maar: Tessék engem megmenteni – mesejáték

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!