Nyíregyháza hírei

2013.08.13. 09:29

Elismerés a kórusvilág vezetőitől

Nyíregyháza - Életmű-díjjal tért haza háromhetes turnéjáról Szabó Dénes karnagy és a Cantemus Gyermekkórus.

Nyíregyháza - Életmű-díjjal tért haza háromhetes turnéjáról Szabó Dénes karnagy és a Cantemus Gyermekkórus. Háromhetes nagyszabású koncertturnéról érkezett haza nemrégiben a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus, melynek Hongkong, Kína és Tajvan voltak az állomásai. A nagyszabású koncertsorozatra való meghívás részben a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak, részben pedig a Cantemus Vegyeskar két évvel ezelőtti sikeres útjának köszönhető. A kórus főként magyar zeneszerzők, Bartók, Kodály, Kocsár és Bárdos műveivel készült a fellépésekre. Szabó Dénes karnagy munkáját külön elismeréssel díjazták, a hongkongi kórusfesztivál zárókoncertjén életmű-díjat kapott.

Súlyos elismerés

– A hongkongi esemény díszvendégeként bemutató hangversennyel készültünk a kórusfesztiválra, ahol zsűritagként is jelen voltam. Az idén először a kórusvilág vezetői úgy határoztak, hogy a zárókoncertet követően életmű-díjjal jutalmazzák a kiemelkedő munkásságú és maradandó értékeket életre hívó karnagyokat, így egy helyi hölgy mellett elsőként vehettem át ezt az igen súlyos, majd 5 kilogrammos elismerést – mondta el érdeklődésünkre Szabó Dénes, a Cantemus Gyermekkórus vezetője, s hozzátette: hatalmas megtiszteltetés ez a díj, amit több 10 ezer ember előtt vehetett át az írországi, francia, japán, kínai, bolgár, amerikai és olasz kórusszervezetek vezetőinek jelenlétében és támogatásával.

Örök érvényű mondás

– Kettős érzésekkel vettem át az életmű-díjat. Nagyon örültem ennek a szakmai elismerésnek, de közben eszembe jutott az örök érvényű mondás, hogy az ember a saját hazájában nem lehet próféta. Ez az én esetemben is így van, míg külföldön ilyen elismerést szavaznak meg nekem, a közvetlen környezetemben hozzá nem értő emberek döntenek fontos kérdésekben anélkül, hogy kikérnék a véleményemet, ezzel veszélyeztetve a kórus működését – mondta el Szabó Dénes karnagy.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!