Nyíregyháza hírei

2013.09.03. 12:58

Lezárult az idei tanyaprogram pályázat

Nyíregyháza - A tavalyi évhez képest a Nemzeti Tanyafejlesztési Programra beérkezett pályázatok száma két és félszeresére nőtt.

Nyíregyháza - A tavalyi évhez képest a Nemzeti Tanyafejlesztési Programra beérkezett pályázatok száma két és félszeresére nőtt.

Több mint ezer pályázatot véglegesítettek, a támogatási igény meghaladja az ötmilliárd forintot – tájékoztatta lapunkat Baracsi Endre, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense.

A Nemzeti Tanyafejlesztési Program közel háromszázezer tanyán élő lakos életminőségének javítását, a vidék népességmegtartó képességének erősítését, a fiatalok helyben maradását igyekszik vonzóbbá tenni – fogalmazott a szakember. A kormány 2013-ban 2 milliárd forintot különített el erre a célra, a teljes mértékben nemzeti forrásból finanszírozott program célkitűzései közül továbbra is az egyéni tanyagazdaságok fejlesztése a legnépszerűbb. Jelentős számban jelentkeztek a tanyagazdaságok indító támogatására és tanyavillamosításra is. Az önkormányzati típusú fejlesztési célok közül a tanyai termékek piacra jutásának elősegítését, valamint a külterületi utak karbantartásához szükséges gépek beszerzését jelölték meg a legtöbben.

Összesen 217 önkormányzat, 61 családi gazdálkodó, 26 egyéni vállalkozó, 451 őstermelő, 249 tanyán élő személy valamint 35 egyéb szervezet nyújtott be pályázatot. A program 2013. évi kiírására a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) elektronikus felületén keresztül 2013. augusztus 7-ig lehetett pályázatot benyújtani. A most lezárult szakaszban a korábbi évekhez képest jóval több igényt regisztráltak, több mint ezer pályázatot véglegesítettek, melyek támogatási igénye meghaladja az 5 milliárd forintot.

Az önkormányzati típusú fejlesztésekre összesen mintegy 3,5 milliárd forintot igényeltek. A tanyagazdaságok fejlesztésére a gazdálkodók összesen mintegy 786,9 millió forintot, a tanyagazdaságok indító támogatására 552,5 millió forintot, míg a villamosenergia-ellátást biztosító egyéni fejlesztések finanszírozására 306,6 millió forintot szeretnének kapni a gazdálkodók. A győztes pályázatokat szeptember végén hirdetik ki.

Tanyaprogram

A program eddigi kétéves működése során összesen 434 pályázattal kapcsolatban hoztak pozitív támogatási döntést és mintegy 2,4 milliárd forint támogatást ítéltek oda. 2013-ban az igényelt támogatási összeg két és félszerese a rendelkezésre álló 2 milliárd forintos támogatási keretösszegnek. A 2010-ben elindított program finanszírozására 2011-ben mintegy 1 milliárd, 2012-ben 1,4 milliárd forint állt rendelkezésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!