Nyíregyháza hírei

2013.10.31. 15:34

Anomáliák a rendszerben

Nyíregyháza - Balogh Zoltán szerint vannak még a rendszerben ellentmondások.

Nyíregyháza - Balogh Zoltán szerint vannak még a rendszerben ellentmondások.

A megváltozott munkaképességűeket érintő szociális ellátórendszer változásairól, valamint az érintettek munkába állásának lehetőségeiről tartottak csütörtökön szakmai konferenciát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének szervezésében a nyíregyházi Esély Centrumban.

– Az eddigi rendszer átláthatatlan és sok esetben pazarló volt, ezen a jelenlegi kormány változtatott, éppen ezért 2012-től már csak kétféle ellátást folyósítanak: rokkantságit és rehabilitációst – tájékoztatta az érdeklődőket dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő, aki maga is hallássérült.

Szerinte a mostani szabályozás célja az, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember dolgozhasson a valódi munkaerő-piacon, az orvosi felülvizsgálatokat is emiatt vezették be.

A munkaadói oldalról Balogh Zoltán érdekes anomáliára hívta fel a figyelmet. – Az idén négyszáz munkahelyet adtunk vissza, mert nem tudtuk azokat megváltozott munkaképességű személyekkel feltölteni. Ennek mi az oka? Nem tudják az esetlegesen felmerülő utazási költségeket megfizetni az érintettek? Vagy a négy órás korlát tartja őket vissza? – kérdezte a START Nonprofit Kft. vezérigazgatója, aki szerint ezeket az ellentmondásokat fel kell oldani, ami folyamatos eszmecserét kíván a szereplőktől.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!