Nyíregyháza hírei

2013.10.06. 21:06

Felkészítették az autó(so)kat

Nyíregyháza - Nemcsak gépkocsijuk állapotáról, KRESZ-tudásuk mértékéről is képet kaptak az autósok hétvégén.

Nyíregyháza - Nemcsak gépkocsijuk állapotáról, KRESZ-tudásuk mértékéről is képet kaptak az autósok hétvégén.

Amíg a NyírPláza parkolójában felállított mobil műszaki vizsgaállomáson az autók, a bevásárlóközpont földszintjén a sofőrök felkészültségét mérte fel ingyenesen szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti osztálya, a megyei Balesetmegelőzési Bizottság és a megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége. Az őszi-téli átállásos akció célja ez alklommal is a balesetmegelőzés volt.

Amin nem érdemes spórolni

– A gépkocsik többségénél csak apró hiányosságokat fedeztek fel a szakemberek, például nem üzemelt az egyik világítóberendezés. A tulajdonosokat figyelmeztettük a hibára, volt, akinek a helyszínen segítettünk orvosolni a bajt. A téli útviszonyok fokozottan megkövetelik, hogy a fékek jól működjenek, ezzel alapvetően nem is volt probléma itt, a vizsgaállomáson, az utakon azonban rosszabb a helyzet. Sokan „elfelejtik” lecserélni az abroncsokat a tél beállta előtt, illetve kopott gumikkal közlekednek. Márpedig ezen nem szabad spórolni! Nemcsak azért, mert komoly büntetés, hanem mert súlyos baleset vagy haláleset lehet a felelőtlenség következménye! – mondta el érdeklődésünkre Szikszai Tihamér, a megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára, hozzátéve: a közúti ellenőrzések alkalmával nem egyszer találkoztak már olyan gépkocsival, amelynek műszaki állapota nemhogy az őszi-téli útviszonyoknak nem felelt meg, nem is közlekedhetett volna az utakon!

Bizonyos szabálysértésekél nincs pardon, ha például valaki nem köti be a biztonsági övet, elkerülhetetlen a pénzbüntetés, kisebb hiányosság esetén azonban a helyszíni figyelmeztetés mellett is dönthet a rendőr.

– A jogkövető magatartást olykor ki kell kényszeríteni, de a legjobb az lenne, ha a hatóságnak senkit sem kellene bírságolnia, feljelentenie, mert mindent rendben találnak. Gyakran nem (csak) az autóval, hanem az autóssal van a baj! – utal az ittasan, bódult állapotban volán mögé ülőkre Szikszai Tihamér. – A zéró tolerancia és szigorúbb szankciók ellenére sem csökkent radikálisan az ittas vezetők száma, pedig a büntetések immár hatszámjegyűek, sőt, olykor az egymillió forintot is elérhetik! Ezek azonban mind kis tételek ahhoz képest, ha egy-egy felelőtlen, merész tett halállal vagy életen át tartó lelkiismeret-furdalással végződik! – tette hozzá.

A szülők is sokat tehetnek

Amíg a gyermekeknek színező sarokkal, puzzle játékkal, motor-szimulátorral kedveskedtek a közreműködő hatóságok és cégek, a gépkocsivezető szülőknek lehetőségük nyílt a KRESZ tudásuk felmérésére, valamint a Vöröskereszt megyei szervezetének elsősegélynyújtó állomásán sajátíthatták el a szakszerű ellátás alapismereteit a családbarát akciónapon.

A fiatalok nagyon élvezték a motorozást, ahol – ellentétben a népszerű számítógépes játékokkal – nem az őrült nagy sebesség és a károkozás, hanem a közlekedési szabályok betartása volt a cél. A „részeg szemüveget” felvéve gyerekek és felnőttek is megtapasztalhatták, milyen veszélyes ittasan volán mögé ülni. – A KRESZ-tesztek többsége sikerrel zárult, mindenki szembesülhetett a kisebb tudásbeli hiányosságaival. – Bár a jogszabályok nem írják elő a gépkocsivezetők tudásfrissítését, az kötelezően elvárt, hogy mindenki naprakész ismeretekkel rendelkezzen és be is tartsa a hatályos közlekedési normákat. Az ilyen nyílt napok, az internet, a különféle kampányok, kiadványok, tematikus portálok sokat segíthetnek ebben – mutatott rá a titkár, majd hozzátette: a jól felkészült szülők is sokat tehetnek azért, hogy gyermekük ne legyen baleset okozója vagy áldozata. A személyes példamutatáson túl (biztonsági öv használata, szabályos közlekedés stb.) játékos formában oktathatják őket, például utazás közben megbeszélhetik a KRESZ táblák jelentését.

- KM-PI -


Kijózanító tanácsok

– Ez hihetetlen! – kiáltott fel a 11 éves Vislóczki Ádám, amikor felhelyezte az úgynevezett részeg szemveget. – Mindent holmályosan és duplán láttam, hirtelen azt sem tudtam, hol is vagyok, nem ismertem anyáékat sem! – értékelt a fiatalember, miután visszanyerte tisztánlátását. – Már értem, miért nem szabad részegen vezetni! Ha egyszer lesz jogsim és autóm, be fogom tartani a szabályokat – tette hozzá. Édesapja, Zsolt magabiztos kíváncsisággal ült le a teszt-monitor elé, és kissé csalódottan állt fel. – Közel 20 éve vezetek, azt hittem, tökéletesen sikerül majd a KRESZ tudáspróba. Meglepődtem, mennyit hibáztam! Egy-egy kérdésen sokat gondolkodtam, erre vezetés közben, éles szituációban nincs ennyi idő. Megtanultam a leckét: fel kell frissítenem a tudásom, hogy magabiztosabb és naprakészebb legyek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!