Nyíregyháza hírei

2013.10.07. 16:06

Feltárni a problémákat, kihasználni a lehetőségeket

Nyíregyháza – Ami másnak probléma, nekem lehetőség – vallja dr. Kvancz József, a Nyíregyházi Főiskola frissen kinevezett gazdasági főigazgatója, akinek meglehetősen mozgalmas időszakban kell az intézmény pénzügyi helyzetét átvilágítania és szükség szerint racionalizálnia.

Nyíregyháza – Ami másnak probléma, nekem lehetőség – vallja dr. Kvancz József, a Nyíregyházi Főiskola frissen kinevezett gazdasági főigazgatója, akinek meglehetősen mozgalmas időszakban kell az intézmény pénzügyi helyzetét átvilágítania és szükség szerint racionalizálnia. Zajlik a felsőoktatás rendszerének átalakítása, az egyetemek, főiskolák profiltisztítása. A Nyíregyházi Főiskolán ennek jegyében megszüntették a kari struktúrát, több alapszak indítását ideiglenesen felfüggesztették, dolgozókat bocsátottak el. Ebben a helyzetben pályázta meg a gazdasági főigazgatói pozíciót Kvancz József, aki öt éven át volt a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

A probléma gyökerei

– Oktatóként az alapképzéstől a másoddiplomás képzésig mindennel találkoztam, így ezen a téren egyre kevesebb volt a kihívás, és úgy gondoltam, gazdasági szakértőként előremozdíthatom a főiskola szekerét - mondja az új főigazgató arról, miért pályázta meg a pozíciót. Úgy véli, az intézmény problémáinak gyökere három okra vezethető vissza. – A hallgatóink száma drasztikusan lecsökkent, és mivel az intézményi struktúra 8–10 ezer diákra van méretezve, a kihasználtságban komoly potenciál rejlik.

Ugyancsak gond, hogy a központosított felvételi rendszer az egyetemeket helyezi előtérbe - ha nem így lenne, képesek lennénk ellensúlyozni a hallgatók számának visszaesését, de nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az utóbbi években nagy mértékű forrásátrendeződés is zajlott. A probléma harmadik pillére a PPP-beruházásból fakad: a konstrukció 1,1 milliárd forinttal terheli meg a főiskola költségvetését. Ezek a tényezők külön-külön is nehézségeket okoznának, együtt pedig, felerősítve egymás hatását olyan komoly gondot jelentenek, melyeket csak a megye és a megyeszékhely támogatásával tudunk megoldani – elengedhetetlen, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban olyan projektekre is pályázzon e két önkormányzat, amelyekben a főiskolának kiemelt szerep jut.

Ki kell használnunk a lehetőségeinket: egyrészt a megyében lévő cégek igényeit felmérve és azokra reagálva speciális képzéseket indítani, másrészt az üresen maradó épületrészeket bérbe adni, de nagyon fontos hidat képezni a főiskola és a megye vállalkozásai között – sorolta a közeljövő feladatait a gazdasági főigazgató, aki az intézmény jelenlegi helyzetéről azt mondta: feszített a költségvetés, a felsőoktatási struktúraváltási alapból további 700 millió forintot várnak. – Ha a megígért összeget megkapjuk, az akut problémáink részben megszűnnek és koncentrálhatunk a következő feladatra, a felsőoktatási törvény módosítására, ami hosszú évekre meghatározhatja a főiskola jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!